Novosti

Kronika

Milankovićeva ulica u Osijeku

Zahvaljujući gradonačelniku Ivanu Vrkiću, čuveni Daljac dobio je ulicu u osječkom Sveučilišnom kampusu, između Novog studentskog doma i Poljoprivrednog fakulteta, kad je već nema u rodnom mjestu

Xagllxddpo3g0rt8jyk28f9xjgz

Spoj ulica Milutina Milankovića i Vladimira Preloga

U 864. broju ‘Novosti’ u julu prošle godine izvijestili smo naše čitaoce da je Gradsko vijeće Grada Osijeka na svojoj 27. sjednici, održanoj desetak dana ranije, donijelo ‘Rješenje o određivanju imena ulici u Gradskoj četvrti Donji grad Ulica Milutina Milankovića’. Tim rješenjem novoizgrađenoj ulici u Osijeku, u sveučilišnom kampusu, od sjevera prema jugu uz zgradu studentskog paviljona, određuje se takvo ime. Istovremeno donesena su rješenja o imenovanju još tri ulice u osječkom studentskom kampusu. Ulice su dobili istaknuti svjetski znanstvenici: Andrija Mohorovičić, Vladimir Prelog i Lavoslav Ružička.

U prošlogodišnjem članku naveli smo da je inicijativu za određivanje imena novoizgrađenih osječkih ulica uputio Odboru za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova tadašnji osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je na ovogodišnjim lokalnim izborima ponovo izabran na tu funkciju. U svojoj inicijativi gradonačelnik Vrkić je naglasio da se radi o jednom od najistaknutijih svjetskih znanstvenika, koji je svojim obrazovanjem vezan uz grad Osijek.

Prošlogodišnji članak bio je ilustrovan slikom Milutina Milankovića, jer tada table s imenom ulice još nisu bile postavljene te ih nije bilo moguće ni snimiti. Table su postavljene ovog proljeća, pa sad ‘Novosti’ imaju i fotopotvrdu da je širom svijeta poznati Daljac stvarno dobio ulicu u Osijeku. Neka je ima bar u tom gradu, kad je već nema u rodnom mjestu.

Ulica Milutina Milankovića nalazi se u Sveučilišnom kampusu između Novog studentskog doma i Poljoprivrednog fakulteta. Nije još ni asfaltirana u cijelosti, a povezuje Ulicu Lavoslava Ružičke na sjeveru s Ulicom Vladimira Preloga na jugu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više