Novosti

Politika

Mesić: Srbi su najveće žrtve rata u Hrvatskoj

Srbi su najveća žrtva ovog posljednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj, radili svoj posao ili je branili. Stvorena je atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi, ali mislim da se stvari pomalo mijenjaju nabolje, rekao je bivši predsjednik Hrvatske

Ebqtl4tu1ipvn873ouhef920rq6

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske (foto Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL)

U intervjuu za njemački list Vesti bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić kazao je da su Srbi najveće žrtve rata u Hrvatskoj, uključujući one koji su bili lojalni toj zemlji, radili svoj posao ili je branili. ‘Stvorena je atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi. Mislim da se takva atmosfera pomalo mijenja nabolje’, rekao je Mesić za frankfurtske Vesti i izazvao žestoke reakcije desnih medija u Hrvatskoj.

‘Srbi su najveća žrtva ovog posljednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj, radili svoj posao ili je branili. Stvorena je atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi. Mislim da se takva atmosfera pomalo mijenja nabolje, a nadam se i da će ovaj korak koji je napravio Boris Milošević pomoći Hrvatima da shvate da niti su Srbi problem, niti opasnost za Hrvatsku. Ali, da bi se u tome uspjelo, Hrvatska se mora dodatno otvoriti i to prije svega prema Srbiji. Ona to treba uraditi bez zadnjih namjera, bez kalkulacija. Potrebno je shvatiti da smo na prostoru na kojem jesmo i da ne možemo mijenjati komšije, ali možemo napraviti nešto drugo. Možemo surađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su Francuzi i Nijemci poslije tri velika rata u samo 130 godina, poslije silnih žrtava i razaranja, poslije velike mržnje, sjeli i dogovorili se da stvaraju novu Evropu koja neće praviti, već otvarati granice i gdje više neće biti alibija da se napadaju komšije, već da se štite svoje nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi. Danas je Francuzu potpuno nevažno s koje strane granice živi, kao i Nijemcu. Isto tako to treba da postane nevažno i jednom Srbinu, Hrvatu, Albancu ili Bošnjaku. Ovakva, ujedinjena Evropa je milenijski poduhvat koji današnja generacija mora da završi kako bi Evropa postala veliki igrač, svjetski igrač u ekonomskom smislu. U političkom smislu taj koncept isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata na ovom kontinentu. A rat ćemo isključiti kao opciju tako što će se omogućiti svakom narodu da se razvija u svom ukupnom kulturnom korpusu bez obzira na granice‘, kazao je bivši predsjednik Hrvatske.

Mesić je rekao da se nada da će odlazak predstavnika Srba u Hrvatskoj i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin 5. avgusta, na proslavu godišnjice operacije ‘Oluja’, pomoći Hrvatima da shvate da Srbi ‘nisu ni problem ni opasnost za Hrvatsku’. ‘Da bi se u tome uspjelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to prije svega prema Srbiji. Treba to uraditi bez zadnjih namjera i kalkulacija’, rekao je Mesić u intervjuu koji je objavljen u petak.

‘Što budu bili bolji odnosi između Srbije i Hrvatske, to će biti i više razumijevanja i za srpske žrtve u Hrvatskoj. Zato treba pozdraviti svaki pokušaj koji ide u tom pravcu. Moramo shvatiti da su se svi ratovi u ljudskoj istoriji na kraju završavali mirom, pa tako i ovaj rat za nama na kraju treba završiti tako‘, rekao je.

Na pitanje kakav je položaj Srba u Hrvatskoj, Mesić je kazao da se mržnja između dviju nacija održava na umjetan način. ‘Ta mržnja dolazi do izražaja i u hrvatskom Saboru i to su onda pozivi drugima da joj se priključe kako bi se održavala. Ne znam kakva je sada situacija u srpskom parlamentu, ali mržnja je uvijek rezultat rata. Ali, kada ratovi prestanu treba raditi na razvijanju suradnje među ljudima, posebno među ekonomijama. I Srbija i Hrvatska imaju kompatibilnu privredu. Možemo zajedno napraviti puno toga ako dobro surađujemo. Ali, da bismo u tome uspeli potrebna je politička volja. U tome je cijela stvar‘, objasnio je Mesić.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više