Novosti

Manjinski zastupnik

Sve više siromašne djece

Između dvije stotine i tristo hiljada djece u Hrvatskoj živi u siromaštvu, većina u ekstremnom obliku: na spavanje idu bez večere, tj. gladni, a ako već ne idu oni, idu njihovi roditelji, rekla je Dragana Jeckov

A3t2r3cq2u68r5utp9oze7u7ty1

Siromaštvo uzima maha (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

U Istraživanju Ekonomskog instituta u Zagrebu otkriveno je da između dvije stotine i tristo hiljada djece u našoj zemlji živi u siromaštvu, većina njih u ekstremnom obliku: na spavanje idu bez večere, odnosno gladni, a ako već ne idu oni, idu njihovi roditelji - rekla je zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov u svom slobodnom govoru na zasjedanju Hrvatskog sabora. Kazala je kako je za nju bilo gorko iskustvo kad je na poziv svojih stranačkih kolega posjetila Glinu i nekoliko sela oko tog mjesta.

- Do tada sam se znala diviti banijskoj tradicijskoj arhitekturi, autohtonim drvenim kućama koje svojom raskošnom ljepotom govore o vrsnim majstorima-graditeljima i imućnim vlasnicima. No kada sam prije par dana obišla nekoliko porodica slabijega imovinskog stanja, vidjela sam da djeca u tim naoko toplim drvenim kućama ili njihovim ostacima žive u prilično neadekvatnim uvjetima, bez kupaonica a vrlo često i dijeleći sobu s ostalim ukućanima. Njihove želje su izvjesno drugačije od onih karakterističnih za njihove vršnjake i životnu dob, jer su zamalo sve uvjetovane novcem kojeg nema. Uglavnom su bez interneta, ali to nije njihov ni najveći ni veliki problem; njihov najveći problem se odmah vidi, a to je siromaštvo i to siromaštvo u svojoj najokrutnijoj pojavnosti - rekla je SDSS-ova zastupnica, ističući da tu djecu život nimalo ne mazi.

- Istraživanje Ekonomskog instituta pokazuje da svako treće siromašno dijete nema svoj krevet, svoje računalo, mobitel i internet, a tri četvrtine njih nikamo ne odlazi za praznika. Svako peto dijete u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva, a prema podacima UNICEF-a jedini topli obrok u danu za više od dvadeset hiljada mališana je onaj koji im roditelji donesu iz pučke kuhinje. Koliko je pomoć potrebna socijalno ugroženima u Hrvatskoj, pokazuju i podaci EUROSTAT-a po kojima čak 27,9 posto građana živi na rubu siromaštva ili društvene isključenosti. Te podatke treba imati u glavi kad se priprema proračun, najvažniji financijski dokument za narednu godinu, jer je činjenica da nam djeca žive u siromaštvu okrutna, ali istinita. Zato koristim priliku da upozorim kako je možda upravo sada potrebno konkretnije djelovati, jer imamo jasne i opominjuće pokazatelje koje ne smijemo zanemariti - podvukla je Jeckov u svom saborskom izlaganju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više