Novosti

Manjinski zastupnik

Ministre, kad će voda?

94% stanovništva u RH ima mogućnost da bude priključeno na javnu vodoopskrbnu mrežu, a od toga je 84% i priključeno. No neka sela na potpomognutim područjima neopravdano dugo nemaju vodu, rekao je Milošević

Lz5oajs6t17hz8cflql3hl5jvlv

Na aktualnom prijepodnevu u Saboru, SDSS-ov Boris Milošević postavio je pitanje ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću koje se odnosi na problem područja koja nisu priključena na vodoopskrbnu mrežu, gdje velikim dijelom žive građani srpske nacionalnosti.

- Prema podacima ministarstva, 94% stanovništva u RH ima mogućnost da bude priključeno na javnu vodoopskrbnu mrežu, a od toga je 84% stanovništva i priključeno. No neka sela na potpomognutim područjima neopravdano dugo nemaju vodu: oko Knina, Krnjaka, kao i ona na području općine Biskupija. Posebno je loša situacija na području Benkovca. Još uvijek vodovoda nema prema Karinu Donjem, kao i u mjestima Miranje i Pristeg. Vodovod nemaju Islam Grčki i Kašić gdje je prije bilo vode, a sada svi uokolo imaju vodu, samo ta dva sela su suhi otok. Ministre, kad će voda u ta sela? - upitao je Milošević.

Tomislav Ćorić je naveo da će se ‘razlika priključenih na javnu vodoopskrbnu mrežu na neki način razriješiti reformom vodno-komunalnog sektora koja će nastupiti po spajanju vodno-komunalnih poduzeća u nova uslužna područja’.

- Šest posto građana nije u mogućnosti doći do vode iz sustava javne vodoopskrbe, a ta naselja se nalaze širom RH. No reforma je u tijeku. Hrvatske vode u planu svojih investicija za 2019. i za naredne godine, definitivno su mislile na ta područja. U tijeku je izgradnja cjevovoda između Dvora na Uni i Kostajnice vrijednog 15 milijuna kuna, a u projektiranju je dionica Islam Grčki - Kašić. U ovom trenutku u fazi smo izrade dokumentacije za ulaganje na vodocrpilištu Kožlovac čime ćemo kreirati dodatne količine vode koje bi se mogle usmjeriti na određena mjesta i gradove, te smo u fazi realizacije projekta u naselju Gređani kod Topuskog, gdje živi značajan broj pripadnika srpske nacionalne manjine. Konačno smo započeli i s aktivnostima za izgradnji vodovoda u Erveniku. U narednih nekoliko godina učinit ćemo sve da stupanj mogućnosti priključenja na vodovodnu mrežu u RH povećamo na 100% - rekao je Ćorić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više