Novosti

Politika

Maloljetnik s Molotovljevim koktelima dio je grupe Marka Franciškovića

Uhićeni maloljetnik dio je grupe sljedbenika Marka Franciškovića, svojevrsnog gurua radikalne desnice u Hrvatskoj, piše Jutarnji list. Francišković je predsjednik udruge Pravednik i nalazi se u istražnom zatvoru pod optužbom da je na anticovid prosvjedu prošle godine u Zagrebu poticao na terorizam

Large marko

Sljedbenici Marka Franciškovića čekaju presudu ispred zagrebačkog suda (foto Robert Anić/PIXSELL)

Nekoliko policijskih vozila i u nedjelju je do poslijepodnevnih sati osiguravalo prostorije HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, i to zato što je jedna grupa prosvjednika ostala preko noći i dobar dio dana oko prostora Džamije, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Riječ je o dvadesetak osoba koje su prvotno prijetile da će ostati ondje do daljnjega, ali su se tijekom dana ipak predomislili. Kako saznajemo, riječ je o grupi prosvjednika čiji je pripadnik i 17-godišnjak kod kojeg je policija u subotu pronašla dva Molotovljeva koktela, nož i improvizirano hladno oružje pogodno za napad, kako ga je opisala policija.

Riječ je o improviziranoj napravi koju je maloljetnik sastavio od nekoliko velikih čavala, koja se mogla iskoristiti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Iako se prvo posumnjalo da ta naprava sadrži i eksploziv, policija je utvrdila da se ne radi o eksplozivnom sredstvu.

Uhićeni maloljetnik dio je grupe sljedbenika Marka Franciškovića, svojevrsnog gurua radikalne desnice u Hrvatskoj. Francišković je predsjednik udruge Pravednik i nalazi se u istražnom zatvoru pod optužbom da je na anticovid prosvjedu u studenom prošle godine u Zagrebu javno poticao na terorizam. Na ročištima pred istražnim sucem Francišković je konstantno ponavljao da bi sve izrečeno ponovio te da po cijenu smrti treba srušiti vlast, zbog čega mu je pritvor konstantno produžavan, a optužnica još nije podignuta ili odbačena. Istražni zatvor mu ponovo istječe 16. rujna, kada će se ponovo raspravljati o njegovoj sudbini.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, grupa vjernih Franciškovićevih sljedbenika broji između 60 i 100 osoba i uglavnom su aktivni na društvenim mrežama, gdje propagiraju svoje ideje o rušenju vlasti, što im je glavni cilj. U subotu uhićeni mladić Franciškoviću se pridružio prije otprilike godinu dana, a jedan od zadataka mu je moderiranje raznih grupa na aplikaciji Telegram, na kojoj je skupina također aktivna, piše Jutarnji list.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više