Novosti

Kronika

Lov na 50.000 eura

Natječaj za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika raspisan je do 24. veljače 2016. godine ili do utroška sredstava

Qljezrwyns3k70zvuf65427wbwl

(foto Damir Špehar/PIXSELL)

Raspisivanje natječaja za podmjeru 6.1. – potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima - najavljeno je za 21. prosinca i trajat će do 24. veljače 2016. godine ili do utroška sredstava, kako doznajemo iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Riječ je o podmjeri gdje korisnicima stoji na raspolaganju do 50.000 eura bespovratnih sredstava iz Fonda za ruralni razvoj, od čega se 30 posto isplaćuje avansno, nakon prihvaćanja poduzetničkog projekta.

Na spomenuti natječaj se mogu javiti poljoprivrednici koji su stariji od 18 godina i mlađi od 40 godina, koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva.

Osnovni uvjet jest da svatko tko se javlja na natječaj mora izraditi poslovni plan gdje definira ciljeve koje je dužan ostvariti. Poljoprivredno gospodarstvo za koje korisnik traži potporu pripada ekonomskoj veličini iskazanoj od 8.000 do 49.999 eura. Uvjet je da korisnik ne smije biti registriran kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva duže od 18 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu.

Potencijalnim korisnicima putem ove mjere na raspolaganju stoji širok spektar aktivnosti za jačanje konkurentnosti obiteljskog gospodarstva: od kupnje sadnog materijala, domaćih životinja, poljoprivredne opreme i mehanizacije te zemljišta, do poboljšanja kvalitete poljoprivrednog zemljišta i uređenja postojećih višegodišnjih nasada. U financiranje spadaju marketinške aktivnosti kao i dodatna edukacija poljoprivrednika. Prihvatljiva aktivnost je i financiranje operativnih aktivnosti OPG-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više