Novosti

Kronika

Ljeto za pamćenje

Značaj Letnje škole srpskog jezika i kulture je u poticanju zainteresiranosti za srpski jezik i ćirilično pismo, ističe voditeljica Maja Matić

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta iz Zagreba i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i ove su godine organizirali Ljetnu školu srpskog jezika i kulture za djecu srpske nacionalne manjine, uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ova Ljetna škola, koja već ima svoju tradiciju, namijenjena je djeci koja u svojim krajevima nisu u mogućnosti pohađati neki od oblika školovanja na srpskom jeziku i pismu. Ove godine po prvi puta održana je u odmaralištu Cvrčak na otoku Viru, od 19. do 31. jula, gdje je u dvije grupe ukupno boravilo 110 učenika iz svih krajeva Hrvatske.

Ljetna škola započela je s radom još 1996. kada je održana u istarskom mjestu Peroj kraj Pule. Zadnje tri godine održavana je i na otoku Pašmanu, s obzirom na dobru suradnju s Dežanovac, gdje se odvijala u njihovom odmaralištu u Tkonu.

- Cilj Letnje škole je decu ohrabriti da se ne srame pripadnosti te da razvijaju jezik i kulturu svog naroda. Značaj škole je u održavanju kulturnog identiteta i poticanju zainteresiranosti za srpski jezik i ćirilično pismo. U ovogodišnjoj Letnjoj školi, nažalost, nisu mogli učestvovati i učenici koji pohađaju model C obrazovanja na srpskom jeziku i pismu kao prijašnjih godina, što smatramo da nije motivirajuće uzevši u obzir različitu nedeljnu satnicu srpskog jezika i kulture modela C. Iduće godine nadamo se rešenju ovog problema i većem broju učesnika Ljetne škole srpskog jezika i kulture - ističe voditeljica Maja Matić i dodaje da je odmaralište Cvrčak zadovoljilo sve potrebe polaznika te je u potpunosti realiziran plan i program.

Prijepodnevni sati bili su rezervirani za nastavu srpskog jezika, geografije, istorije, muzičke kulture, a učenici su bili podijeljeni u dvije skupine s obzirom na njihovo poznavanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Popodne je bilo rezervirano za školu plivanja, obuku neplivača, te uživanja u blagodatima mora, druženja i igranja. U večernjim satima, nakon folklorne sekcije koju su pohađali svi učenici zajedno, učenici su zbog velikog broja bili raspoređeni u tri skupine te su se tokom šest večeri izmjenjivali u radu likovne sekcije, radionice kaligrafije, dramske sekcije te radionice prve pomoći. Svaka grupa sudjelovala je i u sportskom danu, kako bi se i kroz sportske aktivnosti i natjecateljski duh bolje upoznali i družili.

Pored stotinjak učenika iz Hrvatske, školu je pohađalo i 10 učenika iz Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Obrenovca te pet učenika iz škole Nikola Tesla iz Budimpešte

Pored učenika iz Slavonije, Istre, Dalmacije i Zagreba, Ljetnu školu pohađalo je i 10 učenika iz Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Obrenovca te pet učenika iz Srpske osnovne škole Nikola Tesla iz Budimpešte. Učenike su dopratile njihove učiteljice Ljiljana Karić i Ljubinka Georgijević, koje su sudjelovale i u radu Ljetne škole. Ove godine je bio i velik odaziv učenika iz samog Zagreba, koji su pokazali zainteresiranost za ovakav oblik rada i nastave, zbog čega se Maja Matić nada da će se i oni s vremenom uključiti u neki od oblika nastave na srpskom jeziku i pismu u svome gradu.

Pored nastavnika koji već godinama sudjeluju u radu škole i uveseljavaju učenike predavanjima i aktivnostima, Novice Vučinića, Bojana Lazića i Siniše Đuričića, novi nastavnici bili su Svetlana Patafta, Dragana Gaćeša i Dušana Vilus, a rad su podržali i marljivi volonteri Marko Jovanović iz Beograda i Marica Šimunić iz Zagreba.

- Već po samom završetku ovogodišnje škole počinjemo razmišljati i osmišljavati sledeću, koja bi svakako trebala biti slavljenička, jer je 20. po redu. Sa veseljem i radošću okrećemo se radu i pripremama, kako bi i u narednim godinama uveseljavali učenike željne stjecanja novih znanja o jeziku i kulturi svog srpskog naroda - zaključuje Maja Matić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više