Novosti

Kronika

Kултурoм прoтив исeљaвaњa

Скупштинa Пoдoдбoрa СKД-a ‘Прoсвjeтa’ из Moрaвицa: Плaнoвa зa рaд je пунo, aли тeшкo je држaти члaнoвe нa oкупу кaд млaди бjeжe из Гoрскoг кoтaрa

K2vw6l49por2o8r1ens57lcczzf

Skupština 'Prosvjete' u Moravicama

Članovi pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Srpskih Moravica održali su redovnu izvještajnu godišnju skupštinu. Izvještaje je podnio predsjednik pododbora prof. Novica Vučinić, alfa i omega Prosvjete u Gorskom kotaru i dobitnik nagrade SKD-a ‘Prosvjeta’ na ovogodišnjoj proslavi dana društva - Svetog Savu.

- Prošlogodišnji rad se odvijao kroz muzičku sekciju, crkveni hor i likovne kolonije koje održavamo više od 20 godina. To su glavne kulturne aktivnosti obuhvaćene u pododboru ‘Prosvjete’ u našem kraju. Učenici pohađaju nastavu po C modelu učeći srpski jezik, kulturu i književnost, dva puta po dva sata tjedno. Ovaj obrazovni model kod nas je u funkciji od 1996. godine - istakao je Vučinić.

Ostale aktivnosti odvijaju se kroz rad VSNM-a Vrbovskog i VSNM-a Primorsko-goranske županije koje dosta pomaže u realizaciji aktivnosti. Od županije su dobili sredstva za obnovu cijele zgrade gdje su prostorije ‘Prosvjete’ i gdje se održavaju i druge aktivnosti mještana. Obnova bi trebala biti uskoro gotova pa slijede nabavka namještaja i opremanje interijera. I dok ove probleme rješavaju, ljude ovog kraja najviše muči problem nedostatka mladih, djece i učenika.

- U osnovnoj školi svake je godine sve manje đaka. Sada imamo svega 52 đaka od prvog do osmog razreda. Nema ni mladih ljudi koji čim završe srednju školu ili fakultet, odmah odlaze odavde tražeći bolje uslove života. Tako nas je sve manje u Muzičkoj sekciji i u crkvenom horu čiji opstanak dolazi u pitanje – nabraja naš sugovornik.

Posla je sve manje, nema više remonta vagona, nema posla u šumariji, nema više važnog željezničkog čvora, tako da perspektive za ovaj kraj nema. Tako je otvoreno pitanje hoće li muzička sekcija moći odraditi tradicionalne prvomajske budnice po svim selima. U dosadašnjem toku godine u Moravicama je umrlo 18 ljudi, a rodilo se tek jedno dijete i s time je, kako kaže Vučinić, sve rečeno o perspektivi ovog kraja.

Od ostalih aktivnosti, organizirano je nekoliko izleta; u Rijeku na proslavu 300 godina pravoslavlja, obiđeni su u saradnji sa crkvom pravoslavni manastiri. Članovi Pododbora putovali su u Banja Luku, Beograd i Frušku goru. ‘Naše aktivnosti su multinacionalne jer imamo članove Hrvatske i Muslimane, sa dok je Srba oko dvije trećine’, priča Vučinić.

Pododbor je ove godine pokrenuo i tečaj učenja sviranja harmonike želeći osigurati nekoliko harmonikaša za muzičku sekciju. U planu je i formiranje Zavičajnog muzeja u kojem bi bili predstavljani znameniti Moravčani kao što su slikar Đorđe Petrović, glumac Pero Kvrgić, liječnik Vojo Petrović, vladika Danilo Jakšić i pjevač Duško Jakš. Uskoro će biti postavljena i retrospektivna izložba slika Đorđa Petrovića, a kako Vučinić kaže planova je još mnogo.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više