Novosti

Društvo

Kreće sanacija vrtača

Sanacija počinje sa sedam od ukupno 143 vrtače što ih je potres otvorio u banijskome mjestu Mečenčani

Large intrigator paulina

Jedna od vrtača u Mečenčanima (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Svaki dan bi trebala započeti sanacija vrtača u banijskom selu Mečenčani, nastalih prvih dana ove godine nakon razornog petrinjskog potresa. Kako saznajemo, sa stručne i tehničke strane sve je spremno za sanaciju sedam vrtača koje neposredno ugrožavaju stambene objekte. Stožer civilne zaštite za saniranje posljedica potresa najavio je početak sanacije za ovaj tjedan no ona ovisi od vremenskih prilika. Mještani Mečenčana su skeptični prema novim najavama jer već sanacija najavljena još u kolovozu, nije bila napravljena. Sada, početkom jeseni, s dolaskom sezone kiša, eventualnim nastankom bujica i blatnjavog tla na poroznom području, njihovi strahovi kako bi se sanacija mogla otegnuti još su veći. No ovog puta u Stožeru su čvrsti u svom obećanju. Glasnogovornik Stožera Mladen Pavić rekao je u srijedu da je prema procjenama struke za završetak radova, koji su planirani od 7. listopada, ukoliko dozvole vremenske prilike, potrebno 30 radnih dana.

- Otvorene su 143 vrtače u Mečenčanima. Poslije potresa i pojave prvih vrtača, preporuke geološke i građevinske struke bile su da se šest mjeseci ništa ne poduzima povodom njihove sanacije – naveo je Pavić i dodao da će u početnoj fazi biti sanirano pet vrtača uz kuće i još dvije u dvorištima.

- Sanacija vrtača trebala je početi početkom rujna, ali potrebni materijal, geotekstil i geomembrane koje su propisali stručnjaci Građevinskog fakulteta, nije bio dostupan na tržištu. Nositelj sanacije vrtača u Mečenčanima su Hrvatske vode, koje su izravno zadužene. Izvođač radova u okviru već postojećeg okvirnog sporazuma je lokalna tvrtka Vodoprivreda Sisak. Za Mečenčane je odmah spremna ekipa speleologa koji će se spuštati u vrtače, postavljati i nasipati materijal te oblagati zidove vrtača specijalnim materijalom - govori Pavić.

Struka u slučaju sanacije mečenčanskih vrtača navodi da je glavna intencija sigurnost stambenih objekata u neposrednoj blizini i vraćanje terena u prvobitno stanje. Profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu Mario Bačić kaže da je struka planirala detaljna tehnička rješenja dok je za izravnu implementaciju sanacije zadužen Stožer.

- Sa sanacijom se čekalo da bi se tlo smirilo. Prije ljeta se nije moglo krenuti u sanaciju jer je tlo bilo aktivnije, potresi su bili intenzivniji, a pojavljivale su se nove vrtače. Tehničko rješenje sanacije nije klasično, banalno zatrpavanje zemljom. Prvo se vrtača mora sasvim otvoriti, doći do iskopa, pronaći kontakt vrtače s temeljnom stijenom, otkriti grlo te urušene vrtače, i tek tada slijede radovi postepenog zatrpavanja uz primjenu tehničkih rješenja sa specifičnim materijalima po zonama. Sanacija obuhvaća i mjere kontrole kvalitete, uz dodatni nadzor i praćenje ponašanja te sanirane vrtače u nadolazećem periodu - objašnjava profesor Bačić.

Dodaje da će daljnji tijek i dinamika radova ovisiti od izvođača kao i od vremenskih uvjeta te da je prijedlog struke da se nakon sanacije prvih sedam vrtača krene i sa sanacijom vrtača na poljoprivrednim površinama.

S obzirom da su, kako nas uvjeravaju, struka i Vladin stožer spremni za sanaciju, još su na nju spremniji sami mještani Mečenčana koji kažu da su nakon početnog iščuđavanja javnosti u vezi s masovnim otvaranjem rupa u tlu, ostali zaboravljeni. Iskreno priznaju da nije nimalo jednostavno živjeti u blizini ćudljivih i tajanstvenih vrtača, a sada im je preostaje pogled ka nebu, uz želju da ne počnu jesenske kiše kako bi bila zatvorena bar jedna stranica posljedica potresa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više