Novosti

Kultura

Kratko, dugo, kvalitetno

Obilje crtanih filmova svih tema, tehnika i ciljne publike obilježit će 25. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb na kojem će se od 9. do 14. juna prikazivati kratkometražni i dugometražni crtani filmovi

Bywu9yq6zzlvhv9co23zde0g7oe

(foto Nina Đurđević)

Tokom ovogodišnjeg Animafesta u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol bit će prikazano preko 300 izvrsnih kratkometražnih i dugometražnih filmova, od kojih su mnogi dobili prestižne svjetske nagrade i priznanja.

Prema riječima izvršne producentice Paole Orlić, bit će programa za zaljubljenike u animaciju, za profesionalce, za djecu s roditeljima, izložbi, radionica, predavanja, simpozija, manifestacija izvan kina, večernjih opuštajućih zabava, glazbe. Filmovi kao najznačajniji dio festivala bit će podijeljeni u šest natjecateljskih programa, koji će ponuditi uvid u najnovije trendove, stilove i umjetnička istraživanja suvremene animacije.

Kako kaže umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić, filmove iz programa može se podijeliti po četiri tematske linije - filmovi velikih autora, filmovi koji sugeriraju dobro raspoloženje, animirane inovacije i eksperimenti, kao i društveno-politički filmovi.

Među filmovima velikih autora nalazi se kratkometražni ‘Gospodar’ Riha Unta, kombinacija lutka-filma i računalne animacije, odnosno priča o psu čijeg je gospodara zamijenio hiroviti majmun. Estonski veteran Unt režirao ga je s velikom pažnjom za simboliku detalja i očitim stremljenjem prema alegorijskoj viziji. Tu su i kratkometražni ‘Piloti na povratku kući’, postmodernistička prerada zbivanja iz ‘Malog princa’ Priita i Olge Pärn, ili gorko-slatka priča o prijateljima astronautima ‘Ne možemo živjeti bez kozmosa’ Konstantina Bronzita.

Među velikim je autorima i Paul Driessen koji se predstavlja s novim, kratkometražnim filmom ‘Mačka susreće psa’, u kojem čovjekoliki pas i njegov alter ego te čovjekolika mačka i njen alter ego krivudaju kroz alternativne realnosti koje se međusobno presijecaju. Osim već nagrađenih filmova, brojni filmovi imat će prilike u Zagrebu pogledati svjetske premijere, kao na primjer ‘Lucy’ autora Everta de Beijera, koji je na Animafestu već dvaput nagrađen, zatim ‘Morsko dijete’, ‘Paradoks’, ‘Maslačak’ i drugi.

Dobru bi zabavu trebao garantirati za Oscara nominirani kratkometražni ‘Singl života’ (‘Job, Joris & Marieke’) o životu kao pjesmi (ploči) koju ne možeš premotati unatrag. Američki autor Bill Plympton ima dugometražni film ‘Preljubnik’ o muškarcu i ženi koji nakon slučajnog susreta započinju romansu.

‘Robovi glazbe’ Williama Garratta kratkometražni je animirani film s lucidnim prizorom različitih publika koje isto tako različito reagiraju na koncertima svojih omiljenih izvođača, a vrijedi spomenuti i ‘Moj Moulton i ja’ oscarovke Torill Kove o frustracijama tinejdžerke koje izaziva njena proto-hipsterska obitelj.

Vjera Matković naznačila je filmove iz drugih dvaju tematskih spletova.

- Među filmovima koji se koriste inovacijama i eksperimentom nalazi se kratki ‘Svijet sutrašnjice’ sada već legendarnog Amerikanca Dona Hertzfeldta, izveden kolažiranjem računalnih podloga i vrlo jednostavnog crteža. Hrvatski autori Tomislav Babić i Dalibor Barić snimili su dugometražni filmski eksperiment ‘Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji’ u kojem su se poslužili računalnom obradom filma i fotografije kako bi dojmljivim vizualnim kolažom prikazali pseudo žanrovsku priču o subjektivnom, unutarnjem doživljaju svijeta. Niz se filmova bavi i politikom odnosno društvom, recimo ‘Gospodin usamljeni’ Jin Sung Mina, o vršnjačkom zlostavljanju zbog nalakiranih noktiju glavnog lika. Zlatko Bourek i Pavao Štalter su filmom ‘Wiener Blut’ tematizirali progon Židova u Drugom svjetskom ratu, a isti je rat okosnica dugometražnog ‘Giovannijevog otoka’ Mizuha Nishikuba, inspiriranog istinitim događajem - kazala je Matković.

O najuspješnijim filmovima iz natjecateljskih programa ove će godine odlučivati međunarodni žiri, kojeg čine brojna značajna imena svjetske animacije. U žiriju za kratkometražni film su Chris Landreth, dobitnik Oscara za film ‘Ryan iz 2004.’, osnivačica i direktorica Britanske nagrade za animaciju Jayne Pilling, hrvatski animator Veljko Popović, lanjska osvajačica Grand Prixa Yumi Joung te britanska filmska i kazališna kritičarka Leslie Felperin. U žiriju za dugometražni i hrvatski film bit će Jung Henin, dobitnik Animafestova Grand Prixa i Nagrade publike 2013., hrvatski producent Siniša Juričić kao i osnivač i ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma Anim’est iz Rumunjske Mihai Mitrică. O najboljem studentskom i namjenskom filmu odlučivat će grčki novinar i urednik internetskog magazina ‘Zippy Frames’ Vassilis Kroustalis te nezavisna kustosica i likovna kritičarka Branka Benčić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više