Novosti

Politika

Kontra: Napad u Zadru treba goniti kao kazneno djelo iz mržnje

Lezbijska grupa Kontra je povodom napada na dvojicu gej muškaraca zatražila od premijera i ministara da poduzmu jasne korake kako bi se stalo na kraj eskalaciji nasilja

9lp3yoif8g64sjki986cztdcmmm

(foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

U noći sa subote u nedjelju u zadarskom klubu Opera napadnuta su dvojica tamnoputih gej muškaraca iz SAD-a, koji su se u Hrvatskoj nalazili na godišnjem odmoru.

‘Vidim da mnogi žele saznati što se točno dogodilo. Primam jako puno poruka, pokušat ću na sve njih odgovoriti. Ukratko, jučer navečer su mene i mog prijatelja zaskočila desetorica Hrvata i skoro smo pritom izgubili živote. U jednom trenutku me jedan muškarac držao, a trojica udarala. Tada mi se sve zacrnilo. Izgubio sam svijest’, ispričao je jedan od napadnutih u video snimci koja je objavljena na društvenim mrežama.

Napadnuti muškarac je izjavio i kako ih je jedna djevojka koju su tu noć upoznali u klubu potom odvela u bolnicu. Objavili su i video koji je prethodio napadu, a na njemu se može vidjeti kako se dvojica mladića u klubu zabavljaju twerkajući.

Iz američkog veleposlanstva su odmah reagirali i osudili napad, a osudio ga je i jedan od vlasnika zadarskog kluba Opera. Reagirala je i lezbijska grupa Kontra iz koje su poručili kako ‘opis djela iz medija jasno upućuje da je policija trebala odmah uputiti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu ili podnijeti izvješće o događaju kako bi državni odvjetnik inicirao provođenje istrage odnosno pokrenuo adekvatni kazneni postupak’.

Iz Kontre smatraju da se nasilnike ne bi trebalo goniti prekršajno, već u kaznenom postupku zbog nasilja iz mržnje.

‘Upozoravamo na gorući problem pogrešnog kvalificiranja nasilja iz mržnje i tretiranja ovih posebno društveno opasnih kaznenih djela u prekršajnoj sferi poput vožnje u tramvaju bez karte. Nasilje iz mržnje se većinski (ako uopće) tretira u prekršajnoj sferi, što često rezultira institucionalnim nasiljem nad žrtvom; odbacivanjem i takvih prekršajnih prijava ili sramotnim i ponižavajućim presudama prema kojima počinitelji trebaju platiti novčane kazne od 200-300 HRK ili se ispričati žrtvi. Trenutno je više takvih slučajeva u kojima žrtve traže zaštitu svojih temeljnih ljudskih prava pred Europskim sudom jer zaštitu nisu dobile u Hrvatskoj’, upozoravaju iz Kontre i dodaju da je nasilje u Hrvatskoj ozbiljan problem, a posebice kad je upereno prema pripadnicima manjina.

Smatraju da je eskalacija nasilja rezultat neadekvatne reakcije državnih institucija. ‘Izostanak reakcije i sankcioniranja takvih slučajeva od strane nadležnih institucija rezultira negativnom porukom žrtvama i počiniteljima takvih djela ali i društvu općenito’, poručuju iz te udruge, koja je državnim institucijama uputila niz zahtjeva. Od policije traže da hitno pronađu i privedu sve počinitelje napada na američke vojnike zbog njihove spolne orijentacije. Od Općinskog državnog odvjetništva pak traže da pokrene kaznene postupke protiv svih počinitelja u vezi sa zločinom iz mržnje nad LGBT osobama, a od premijera, ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa da odmah javno osude napade i diskriminaciju i da i poduzmu jasne korake kako bi stali na kraj eskalaciji nasilja nad LGBT osobama u Hrvatskoj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više