Novosti

Politika

Konačno zasjalo u domu Pavla Trkulje

S jedne strane sam sretan jer sam konačno dobio struju, a s druge žalostan i ljut jer sam na nju čekao gotovo četvrt vijeka, kaže Pavle Trkulja iz Podgorja, sela u općini Vrginmost

Nakon dugogodišnjih putešestvija, u petak je okončan projekt dovođenja električne energije u kuću Pavla Paje Trkulje iz Podgorja, kordunaškog sela južno od Vrginmosta.

- Kada me ljudi pitaju jesam li zadovoljan, ja im kažem da imam dva osjećaja: s jedne strane je normalno da sam zadovoljan jer sam konačno dobio struju, a s druge sam žalostan i ljut jer sam na nju čekao gotovo četvrt vijeka. Znao sam da imam pravo na priključak koji smo imali prije rata, a kada je počela igra s potrebnom dokumentacijom, tome nije bilo kraja - priča nam Trkulja i dodaje da je tužan jer s njim danas nisu žena, djeca i unučad.

- Oni su sada u Sloveniji pa im moram javiti sretnu vijest - govori on i zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli da dobije struju.

Trkuljin slučaj pojasnio nam je Dragan Milić, pravni savjetnik iz Projekta građanskih prava Sisak, udruge koja je bila uključena u ovu akciju.

- Njegov otac je bio upisan u katastru kao posjednik zemlje i kuće, ali nije bio upisan u gruntovne knjige kao stvarni vlasnik iako su ovdje rođeni i Pajini pradjedovi. Godine 1996. država se počela upisivati kao vlasnik zemlje svugdje gdje nije bilo vlasnika u gruntovnim knjigama. Iako je Pajo bio ovdje, on za to nije znao, propustio se žaliti, pa je ostao bez vlasničkog lista. A bez tog dokumenta nije mogao dobiti priključak Elektre - objašnjava Milić.

Milan Vrga, načelnik Vrginmosta, dodaje da je općina o tom problemu bila obavijestila Klub zastupnika SDSS-a u Saboru.

- Predsjednik Kluba Boris Milošević pokrenuo je akciju pa je dozvolu za priključak na kraju tražilo Ministarstvo državne imovine za ‘svoju’ parcelu. Nakon toga je Ministarstvo potpisalo ugovor s HEP-om - ističe Vrga.

Dodaje da je u akciju bila uključena Dubravka Milčić, socijalna radnica u Centra za socijalnu skrb Topusko – Podružnica Vrginmost, koji je pribavio financijska sredstva za priključak, preko 9.200 kuna.

Trkulji je pomogao i Odjel za socijalna i humanitarna pitanja Srpskog narodno vijeće, koji mu je u petak donirao veš-mašinu. Tom prilikom posjetile su ga Tatjana Dragičević i Jelena Nestorović iz SNV-a.

- Socioekonomski problemi s kojima se Srbi i drugi građani ove zemlje suočavaju primarno proizlaze iz neadekvatnih ekonomskih i socijalnih politika. Činjenica da Pavle Trkulja, usprkos svojoj neumornoj borbi, nije mogao ostvariti pravo na struju čak 23-24 godine, sramota je za ovu državu koja je navodno socijalna i koja navodno počiva na vladavini prava. On je srećan što mu je konačno zasjalo, ali vrijeme koje je proveo čekajući HEP nenadoknadivo je. Zato uvijek treba pozivati vlast na odgovornost jer zakoni moraju štititi sve građane. Konačno, ovaj problem je riješen zahvaljujući trudu pojedinaca i organizacija koji doista rade u interesu građana - kaže Tatjana Dragičević i dodaje da će SNV-ov Odjel za socijalna i humanitarna pitanja Trkulji nastojati pomoći da zadovolji i druge životne potrebe koje su godinama bile zanemarivane.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više