Novosti

Politika

Katran i perje: Božić Bata

Humanist Tomislav Debeljak, koji je uoči Božića HDZ-u dao kratkoročnu pozajmicu u iznosu od 1,4 milijuna kuna, uspio je ganuti čak i blesimetar u HTV-ovom studiju

Orjcijgfprfexb1os39o9ksosoa

Tomislav Debeljak (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Rijetki preživjeli svjedoci okrutne historije kažu da je prošla zima u HDZ-u bila gora od one u ‘Doktoru Živagu’. Ma šta u Živagu, gora od gladomora u Ukrajini 1933! Zbog teške predizborne bitke i svete misije da s trona skinu jugokomuniste Zorana Milanovića, pripadnici ove stranke potrošili su sav novac na plakate, masovke i skromne šeratonske večere. U središnjici nije bilo novca ni za ogrjev, a kamoli za plaće izmučenih djelatnika. Kako bi osoblju spasilo živote, vodstvo stranke zamolilo je nekolicinu istaknutih gospodarstvenika da pomognu kratkoročnim pozajmicama, pa tako i vlasnika Brodosplita i DIV-a Tomislava Debeljaka. S obzirom na to da je kriza nastupila uoči Božića, ganuti Debeljak nije mogao odbiti očajnički vapaj. Tako je sa 1,4 milijuna kuna odigrao iznimno pozitivnu ulogu Božić Bate i usput zaradio na povoljnim mjesečnim kamatama od šest posto.

- S poslovnog gledišta bilo je to isplativo, ali ja sam inače izvan toga dosta socijalna osoba, te bih uoči Božića apsolutno svakome pomogao ako to ne šteti mojoj tvrtki - potvrdio je osobno Debeljak potresnu priču za treći Dnevnik HTV-a.

Zaposlenici javne kuće off the record su izjavili da je od ganutosti zaplakao čak i blesimetar u studiju. Stoga se urednik Damir Smrtić na trenutak uobičajeno pogubio u razgovoru s biznismenom.

Vlasnik tvrtki za izradu šarafa i brodograditelj ujedno je iskoristio prigodu da demantira napise o tome da država sa 1,5 milijardi kuna subvencionira Brodosplit dok ovaj posuđuje pare političarima. Debeljak je ustvrdio da se radi o pokrivanju gubitaka zbog nesposobnjakovića koji su vladali u dalekoj prošlosti. U to vrijeme škver nije imao perspektivnu izgradnju jahti za bogataše, aluminijskih čamaca za vatrogasce, jedrenjaka i željezarije za branu u Veneciji, koji donose 35 milijuna kuna dobiti u šest mjeseci ove godine.

Budući da je i sam bio pogođen Debeljakovim dirljivim humanizmom, urednik Smrtić ga nije dospio pitati o posve oprečnim tvrdnjama sindikalista. Oni kažu da je čak 15 računa Brodosplita u blokadi i da je gubitak u 2015. iznosio 159 milijuna kuna. Smrtić nije pitao ni o zahtjevu sindikata da država raskine ugovor s DIV-om zbog nepoštivanja odredbi, prvenstveno zbog nenamjenskog trošenja državnih potpora, ni o brojnom stanju od petstotinjak radnika manje nego što je 2013. ugovoreno. A nije pitao ni o stavovima Hrvatske brodogradnje Jadranbrod i Centra za restrukturiranje, u kojima je također izražena skepsa zbog nepridržavanja odredbi ugovora.

Nije lako biti urednik Dnevnika ni Tomislav Debeljak, a pogotovo radnik škvera. No barem su spašeni mučenici iz HDZ-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više