Novosti

Kronika

Kaрлoвчaни нa турнejи

Meђугрaдскo зближaвaњe виjeћa нaциoнaлнe мaњинe: Дeлeгaциja je oбишлa приjaтeљe у Вeликoм Пoгaнцу и Вaрaждину

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Opštine Sokolovac (VSNM), prošle nedjelje, 7. oktobra održan je u Malom Pogancu susret između manjinskih srpskih vijeća Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije.

Pored članova obaju Vijeća, u zajedničkom susretu učestvovali su i karlovački antifašisti te članovi pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Karlovac (SKD) - predstavnici likovne sekcije. U prvom dijelu službenog programa, Karlovčani su najprije obišli poznati pravoslavni manastir Lepavina kod Koprivnice u kojemu su prisustvovali nedjeljnoj crkvenoj službi te razgledali druge crkvene znamenitosti - izvor svete vode te manastirski društveni i kulturni objekti. Posjeta manastiru Lepavina završila je razgovorom Karlovčana sa sveštenstvom koje je za posjetitelje upriličilo i raznovrsnu trpezu.

U drugom dijelu programa, druženje se nastavilo u Društvenom domu Mali Poganac gdje su razmijenjeni darovi i održani prigodni govori vijećnika - VSNM-u Opštine Sokolovac poklonjene je jedna slika ulja na platnu, rad karlovačkog likovnog umjetnika Milutina Kneževića.

O radu VSNM-a Opštine Sokolovac govorio je njegov predsjednik Ranko Vrećica, dok su u ime predsjednika VSNM-a Koprivničko-križevačke županije, svim okupljenima obratio Branko Dulikravić. Prijateljski susret u Malom Pogancu obilježen je veselim druženjem i dogovorom o uzvratnoj posjeti svih vijeća Koprivničko-križevačke županije Karlovcu te tamošnjim srpskim nacionalnim i kulturnim organizacijama.

Nakon Maloga Poganaca, Karlovčani su posjetili Varaždin koji su upoznali u kratkoj panoramskoj vožnji i šetnji kroz čuveno gradsko groblje. Domaćini u Varaždinu bili su Milan Mirčetić, predsjednik VSNM-a Varaždinske županije te Mile Sekulić, predsjednik VSNM-a Grada Varaždina. Spomenuti varaždinski manjinski čelnici Karlovčane su upoznali sa stanjem srpske zajednice u svojoj županiji te također dogovorili uzvratni posjet svojim gostima iz Karlovca - Varaždinci su kao i vijećnici iz Malog Poganca, od Karlovčana na poklon dobili sliku Milutina Kneževića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više