Novosti

Kronika

Kaрлoвaц пoштeнo уздрмaн

Грaд Kaрлoвaц биљeжи 755 приjaвa збoг штeтa пa тe je из jaчe стрaдaлих oбjeкaтa исeлилo 14 oсoбa

Large karlovac potres dragojla kristina %c5%a0tedul fabac

Uklanjanje dimnjaka s OŠ Dragojla Jarnević u Karlovcu (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Iako se smatralo da su štete od potresa na području Karlovačke županije minimalne, broj pristiglih prijava do 8. januara to je opovrgnuo. Tako je i rok za prijavu prolongiran do 14. januara. Zaprimljeno je 1014. prijava šteta, ali će se taj broj vjerovatno povećati.

Grad Karlovac bilježi najviše prijava - 755 - te je iz jače stradalih objekata trebalo iseliti 14 osoba. Duga Resa bilježi 14 prijava, Ogulin 9, Slunj 25, Ozalj 34, a Lasinja 81 te je tamo bilo potrebno iseliti dvije osobe dok Vojnić ima 39 prijava zbog nastalih šteta itd.

U Karlovcu procijenjena šteta iznosi 99 milijuna kuna; 76,2 miliona su na državnim objektima, a 22,7 miliona na privatnima. Kako je na konferenciji za medije rekao karlovački gradonačelnik Damir Mandić, Grad će 15. januara Karlovačkoj županiji podnijeti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, pošto i preliminarni iznos štete govori da su ispunjeni svi uslovi.

Od 28. decembra i prvog potresa karlovački vatrogasci imali su u gradu 129 intervencija. Sedamnaest objekata ili stambenih jedinica su u posebno lošem stanju i opasni su, a u njima je živjelo 11 porodica. Oni koji sami budu otklanjali štete trebaju sačuvati račune koji će biti osnov za povrat uloženih novaca. Štete su zabilježene gotovo u svim dijelovima grada, a posebno u staroj gradskoj jezgri Zvijezdi. Na Osnovnoj školi Dragojla Jarnević ima čak 26 dimnjaka koji su u lošem stanju i opasni. Ti će dimnjaci biti u potpunosti uklonjeni. Gradonačelnik Mandić najavio je da će se u gradskoj jezgri ići na uklanjanje oštećenih objekata u državnom vlasništvu jer predstavljaju opasnost, naravno u saradnji sa karlovačkim konzervatorima i Ministarstvom kulture.

Uz Karlovac najveću štetu bilježe općine Lasinja, Vojnić i Ozalj. Na područjima potresa bilo je angažirano ukupno 1.416 vatrogasaca koji su imali 1.699 intervencija. Iz HGSS-a Karlovac bila su angažirana 94 djelatnika, a što se tiče HGSS-a Ogulin na intervencijama je bilo njih 114. Iz društava Crvenog križa bila je angažirana 121 osoba. U Dom za smještaj starih i nemoćnih Sveti Antun u Karlovcu, iz Sisačko moslavačke županije stiglo je osam korisnika. Ostali domovi koji zbrinjavaju stariju populaciju na području Županije osigurali su 40 mjesta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više