Novosti

Kronika

Kandidati SDSS-a posjetili Kordun

Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Dejan Mihajlović prilikom posjete Vrginmostu obišli su pogon Miroslava Pajića, u Gornjoj Čemernici posjetili su porodicu Milana Samardžije, dok se u Vojniću stvorila velika gužva kod stranačkog štanda

U okviru predizborne kampanje kandidati SDSS-a Milorad Pupovac i Dragana Jeckov te Pupovčev zamjenik na listi Dejan Mihajlović posjetili su zadnjeg dana juna tri općine na Kordunu.

Velika gužva stvorila se u Vojniću gdje je postavljen stranački štand na kojem je dijeljen promotivni materijal. Prilikom posjete Vrginmostu obiđen je pogon Miroslava Pajića koji se prije godinu dana vratio iz Inđije te je investirao 250.000 eura u stolariju i proizvodnju PVC proizvoda. ‘Ovdje radi cijela porodica, uključujući djecu kada se vrate iz škole. Dnevno možemo da proizvedemo 20 do 30 prozora ili vrata’ - ističe Pajić.

Kandidati su obišli i porodicu Milana Samardžije koji s porodicom živi u Gornjoj Čemernici u državnoj kući. Stambeno zbrinjavanje čeka sedam godina, a i on i žena Nevenka rade na pilani. ‘Tamo sam prije 14 godina izgubio dva prsta. Odštetu nisam dobio’ - rekao je Milan gostima, predstavljajući svoje kćeri, Željanu od 18, Mihaelu od 15 i Lanu od 14, sve tri odlikašice. Uz humanitarni paket Samardžije su dobile i obećanje da će se ubrzati donošenje rješenja o stambenom zbrinjavanju. U samom Vrginmostu bili su u kući Milke Šapić, majke petoro djece koja radi u trgovini, ali je sada na porodiljnom, tako da u kući radi jedino muž.

Našlo se vremena i za obilazak gradilišta Crkve Sabora srpskih svetitelja, prve u preko 330 godina postojanja mjesta. Vijećnik skupštine Sisačko-moslavačke županije i šef županijskog SDSS-a Branko Jovičić podsjetio je na nekadašnju i sadašnju krvnu sliku stanovništva.

- Ovdje je 1991. godine živjelo 18.000 ljudi, od čega 75 posto Srba. Po popisu iz 2011. Vrginmost ima oko 2.000 stanovnika, od kojih je oko 70 posto naših sunarodnjaka - rekao je Jovičić. Posjetu je za prokomentirao i načelnik općine Gvozd Milan Vrga.

- Zadovoljstvo je kad vas obiđu saborski zastupnici iako smo svakodnevno na vezi s njima. Ljudima dosta znači kad oni dođu i vide da se netko o njima brine - rekao je Vrga. Zadovoljstvo je nakon sastanka s predstavnicima Srba izrazio načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić (HDZ).

- Mi dobro surađujemo sa SNV-om i SDSS-om, a na današnjem sastanku sumirali smo što je u zadnjih godina realizirano na terenu. Imamo zajedničke planove i kad se situacija oko izbora smiri, idemo dalje, rekao je i podsjetio da izgradnja vodovoda u Maličkoj ide bolje od plana te da se za priključke javilo više od 23 prvobitno planiranih korisnika - rekao je Kuzmić.

Ono što je izvan domena suradnje općine i srpskih institucija bila bi obnova zgrade u kojoj je 8. i 9. maja 1944. godine održano Treće zasjedanje ZAVNOH-a koju su u septembru 1991. godine, minirali hrvatski vojnici. Sada je na tom mjestu livada, a ni HDZ-ove ni SDP-ove vlade nisu se pretrgle da obnove tu zgradu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više