Novosti

Politika

Kad je Zoki sreo Mišu

Iako nastoji pokazati da je iznenada postao nogometni navijač, Milanović nikada neće biti Mate Mišo Kovač

Large intrigator  lasi%c4%87

Iznenada otkrivena ljubav prema nogometu – Zoran Milanović (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Dva su lica svojom pojavom iznenadila publiku nogometne utakmice Hrvatska – Rusija u Splitu prošle nedjelje. Prvo je ono Mate Miše Kovača, jer se Legenda na masovnim okupljanjima pojavljuje rijetko, osim kad sama okuplja mase na vlastitim koncertima. Drugo pripada predsjedniku RH Zoranu Milanoviću. Taj pak na nogometnim stadionima i dalje izgleda kao strano tijelo, mada ga se u novije doba nešto češće dade sresti u počasnoj loži.

Ipak, u prethodnim svojim izdanjima – premijerskom, recimo – veoma je uvjerljivo javnost učvrstio u dojmu da ga nogomet ne zanima. Držao se prema njemu nezainteresirano ili hladno, a prema hrvatskom širem kontekstu te igre čak prezrivo. Kao premijer, ako dobro pamtimo, na reprezentativnim se ogledima ukazao dva ili tri puta. No poslije ovog susreta s Rusijom upustio se u još i u analizu igre, pritom, doduše, izrazito hvalospjevno. Istaknuo je tako veličanstvenu nogometnu uspješnost jedne ovako malene nacije. Onda je dodao kako na poluvremenu nije znao koga bi se moglo promijeniti jer su svi odigrali dobro. Red općih mjesta i sigurnih pozicija, dakle, pa red jeftinog podilaženja s razmjerno diletantskog stajališta – ta ipak nisu baš svi bili tako dobri – i eto putokaza kamo predsjednik smjera. Na populizam temeljen u najplićem domovinskom sentimentu, naime.

Da ga u svemu zanima prvo marketinška širina zahvata, pokazat će odmah, govoreći o pandemijskim mjerama. Par dana nakon izjave kako ne želi samo kontrirati vladi, učinio je upravo to. Građane je pozvao na neposluh, da rade oko covid-putovnica što ih je volja. Aktivni primjer pružio je rekavši da mu tajnica nije cijepljena i da neće tražiti covid-potvrdu nju ni ostatak ureda. Pozvao se na znanost, ali uz neprepričljivu argumentaciju.

Milanovićev rezon inače u mnogo slučajeva krasi svojevrsna razbarušenost, da budemo umjereni. Nije to uvijek logički ili faktografski nesnosno, a niti je njegova s lanca puštena jarost i prgavost apriorno negativna. Naročito u situaciji kad iole potentnija opozicija u Saboru i naspram Vlade jedva da postoji. A još naročitije dok izvršna vlast svojom nedosljednošću i nekompetentnošću sama minira vlastitu vakcinacijsku kampanju.

No jedno je kritizirati to, a drugo je toksično spekulirati poluinformacijama u historijski najtežem akcijskom trenutku medicinske znanosti. Tako završiš na polazištu eklatantno zatucane Hrvatske biskupske konferencije. Bolje da nam se predsjednik stoga drži vojske i pravosuđa, ili neka se na temu korone ugleda na pribranije i suvislije ličnosti. Mogu biti i legendarne, znamo li kako je trezveno o tome nedavno kazivao jedan MMK.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više