Novosti

Kronika

Kad cesta postane plovni put

Poplavljenost lokalne ceste zbog nedovoljno izgrađenih kanala: Pola sata pljuska bilo je dovoljno da zaustavi promet na ionako kritičnoj relaciji Prkos – Rasinja

22nepkjg3lszgrqlnrtixh2yt34

Prizor poplavljene ceste iz kabine 

Lokalna cesta između Prkosa i Rasinje, uslijed prošlotjedne jake kiše bila je ponovo meta poplave. Samo pola sata pljuska bilo je dovoljno da obustavi saobraćaj u oba pravca. Voda koja se u velikoj količini slijevala niz strmi teren, ostala je stajati na većem dijelu prometnice. Malobrojna vozila nisu bila u mogućnosti da prođu te su ostala zarobljena. Na svu sreću, nije bilo materijalne štete niti je itko od vozača stradao.

- Ovo nisam još doživjela. Cesta je bila poplavljena u dužini od 100 metara, a visina vode oko 15 centimetara ako ne i više. Jedva sam prošla džipom, da je kakav manji auto, ne bi se usudila. Poslije svake jače kiše mi imamo takve prizore – rekla je Mirjana Gojković, vozačica koja se našla u poplavi na cesti između Prkosa i Rasinje.

Poplavljenost te lokalne ceste posljedica je nedovoljno izgrađenih poljskih i cestovnih kanala. Bolji sistem odvodnje oborinskih voda, gradnja ispusta i novih kanala, prema mnogima, bili bi najbolje rješenje problema. Osim poplava koje u ljetnim i jesenskim mjesecima uzrokuje kiša, za proljeća nanose vode stvara snijeg koji se otapa. Cesta je tako nekoliko puta kroz godinu neprohodna i saobraćaj se odvija alternativnim pravcima. Stanovništvo kojem je sporna cesta od životnog značenja, već nekoliko godina negoduje zbog takvog stanja, no nadležne institucije još uvijek ne reagiraju.

- Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave bi kroz uređenje kanala višega reda morale omogućiti prihvat bujica i velikih oborina. Zaoravanjem i zatrpavanjem cestovnih jaraka, privatni posjednici uz ceste ne bi smjeli ometati javno dobro za svoju korist. Policija bi trebala sankcionirati nanošenje blata traktorima s njiva i poljskih puteva na cestu. Nerijetko mi koji upravljamo cestama, primamo žalbe jer se cestovni jarci nalaze neposredno u blizini kuća i percepcija je da je tu uzrok problema. Akutni problemi se ponekad mogu riješiti, ali problem je širi i nije u našoj ingerenciji – na upit Novosti odgovoreno je iz Županijske uprave za ceste Koprivničko-križevačke županije. Osim ŽUC-u, upit je i mailom poslan Općini Rasinja, no do zaključenja ovoga broja nikakav odgovor nije primljen.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više