Novosti

Kronika

K’o кишa oкo Грaдцa

Пaдaвинe су зaoбишлe Maли Грaдaц у кojeм je успjeшнo oдржaнa joш jeднa љeтнa фoлклoрнa мaнифeстaциja, 17. Сусрeти нa Бaниjи, кoja je oкупилa вишe oд 400 људи

Preko 400 ljudi skupilo se 27. jula na sedamnaestima po redu ‘Susretima na Baniji’ u Malom Gradcu kod Gline da bi uživali u folklornom nasljeđu svih dijelova Hrvatske i drugih zemalja.

- Naši ovogodišnji gosti potrudili su se da se predstave kolima, plesovima i pjesmama Banije, ali i drugih dijelova Hrvatske, a ovolikog broja posjetilaca nije bilo više godina - rekla je za Novosti organizatorica i predsjednica tamošnjeg pododbora Prosvjete Željka Marčinko. Domaćine su predstavljali najmlađi članovi folklorne sekcije, djeca od pet šest godina naviše, koja su program započela recitacijama pjesama Milana Krkovića i igrama s Banije, a zaključila igrama iz Leskovca. Osim njih nastupile su grupe i ansambli podobora ‘Prosvjete’ iz Vrginmosta, Zagreba, Siska i Slatine, kao i KUD-ovi ‘Vreteno’ iz Rijeke, ‘Zora iz Silaša’ te ‘Zvuci s Banije’ iz obližnjeg Jabukovca.

- Izborom gostiju i pjesama u jednoiposatnom programu nastojali smo predstaviti sve krajeve Hrvatske - naglasila je Željka Marčinko. Organizatorima i gostima vrijeme je išlo na ruku; posvuda naokolo padala je kiša, ali je u Malom Gradcu bilo suho i sunčano, tako da se program s pripremljene bine nije morao premještati u dvoranu Doma kulture.

- Kako je bilo ekstremno vruće, svima smo osigurali dovoljne količine vode i osvježavajućih napitaka. Sa Susreta nitko nije otišao ni gladan ni žedan, a u svakom slučaju svi su bili zadovoljni programom, rekla je Marčinko. Izrazila je zahvalnost gradskim vlastima na pomoći u organizaciji skupa, kao i Damiru Brkiću (Glina tube) na medijskom pokroviteljstvu i praćenju programa, čak i uživo. Susretima su prisustvovali predstavnici gradskih vlasti, nikad u tolikom broju kao do sada, kao i lokalni manjinski srpski predstavnici. Gosti su mogli razgledati izloške u etno sobi, nedavno obnovljena seljačka kola i saonice koji su uz još neke tradicionalne alate i opremu za stoku, bili izloženi ispred bine.

Željka Marčinko najavila je da će 21. septembra članovi pododbora ići na folklornu smotru u talijanski grad Vićencu. Također, Jabuka TV počinje snimati dokumentarac o selu i Pododboru koji ima bogato 20-godišnje iskustvo.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više