Novosti

Politika

Jastreb Bosne

Od samog početka rata u Bosni Bob Dole je kroz kolebljivu Clintonovu administraciju gurao inicijativu za ukidanju embarga na oružje i naoružavanje bosanske vojske, u čemu ga je podržavao i sadašnji američki predsjednik Joe Biden

Large internacionala tena

Bob Dole (foto Wikipedia)

Američki republikanski senator Bob Dole, za naše krajeve bitan kao političar koji je strastveno propagirao asertivnu ulogu SAD-a u ratu u Bosni i Hercegovini, umro je prošle nedjelje u 98. godini života. Zbog tih nastojanja sarajevski politolog Hamza Karčić u nekrologu objavljenom u časopisu Foreign Policy nazvao ga je "najznačajnijim jastrebom Bosne na Capitol Hillu". Rođen 1923. u siromašnoj obitelji u ruralnom Kanzasu, Dole se kao dvadesetogodišnjak s ambicijom da postane kirurg otišao boriti u Drugi svjetski rat. U travnju 1945. teško je ranjen u napadu na njemačko mitraljesko gnijezdo u Italiji, uslijed čega je izgubio funkciju desne ruke. Nakon toga je završio pravo i počeo se baviti politikom, ušavši u Kongres 1960., a u Senat 1969. godine. Tijekom 1960-ih podržao je zakone o građanskim pravima i borio se za uvođenje niza socijalnih mjera, naročito onih za pomoć osobama s invaliditetom. S druge strane, bio je izrazito lojalan predsjedniku Richardu Nixonu, uključujući i u vrijeme afere Watergate zbog koje je Nixon morao podnijeti ostavku. Nakon Nixonove ostavke Dole je prvi put nominiran za potpredsjedničkog kandidata 1976., kada je predsjednički kandidat bio Gerald R. Ford. Iako je senatorsku karijeru izgradio kao pragmatičan političar s talentom za formiranje alijansi s demokratima oko različitih pitanja, Dole je zbog svog borbenog stila bio prozvan "čovjekom-sjekirom", a u kampanji je toliko žestoko napadao demokrate da ga se smatralo odgovornim za Fordov poraz od demokrata Jimmyja Cartera. Kasnije je triput sudjelovao u unutarstranačkim izborima za republikanskog kandidata za predsjednika države, a to mu je pošlo za rukom tek 1996. godine, u 73. godini života. Nakon još jedne loše kampanje izgubio je od Billa Clintona, a zatim se povukao iz aktivne politike i posvetio brizi za veterane Drugog svjetskog rata, ali i snimanju reklama u kojima se autoironično predstavljao kao gubitnik.

Od samog početka rata u Bosni Dole je kroz kolebljivu Clintonovu administraciju gurao inicijativu za ukidanju embarga na oružje i naoružavanje bosanske vojske, u čemu ga je podržavao i sadašnji američki predsjednik Joe Biden, a njegov prijedlog Zakona o samoobrani Bosne i Hercegovine izglasan je u oba doma Kongresa nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. No Clinton je na njega stavio veto i odlučio se za diplomatsku inicijativu koja je rezultirala Dejtonskim sporazumom. Dole je 1996. sponzorirao i Zakon o antiterorizmu i efektivnoj smrtnog kazni koji se, zbog ograničavanja građanskih sloboda, smatra pretečom Patriotskog zakona donesenog nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više