Novosti

Kronika

Jagodnjak na Marsu

Penzionisani inženjer tehnologije Ljubomir Damjanović iz Subotice izdao je knjižicu "Jagodnjak na Marsu" u kojoj je skupio 110 zapisa o rodnom selu Jagodnjaku napisanih živopisnim baranjskim divanom

Large jagodnjak 8

U septembru ove godine penzionisani inženjer tehnologije Ljubomir Damjanović (rođen 1954. godine), koji živi u Subotici, izdao je knjižicu od 110 stranica pod naslovom "Jagodnjak na Marsu", u kojoj je skupio isto toliko zapisa o svom rodnom selu Jagodnjaku, koje je u posljednjih nekoliko godina objavljivao na Fejsbuku. I kad su objavljivani na internetu i sada u knjizi, ti zapisi su naišli na vrlo živo zanimanje ne samo Jagodnjačana, nego i ostalih Baranjaca, pogotovo oni koji su pisani živopisnim baranjskim srpskim divanom.

S autorovim dopuštenjem prenosimo zapis s naslovom "Svinjokolja" sa 61. stranice: "U jek' su klanja – svako jutro nečije kmeči. Et' juče smo klal' troje jaki'. Tak', skupimo se fertalj do sedam, popijemo koju i kaf', pa na pos'o. Ima na klanj' posla za svakog ko 'oće rad'ti. Prvo se gica zakolje, pa šuri vrelom vodom u kor'tu, ondak vješa na grablje i tranžira. To radi glavni šlahter, a mi mu pomažemo. Raspori ga, izvadi crijeva i iznutrice, odsiječe glav' i plećke i rasiječe u polutke. Žene čiste i peru crijeva. Polutke se s grabalja nose n_astal đe se oblikuju šunke, ruže, boncek', kremenadle, rebra, odvaja meso za prerad', ogronic', slanina i od slanine kož'ce. ….Uveče bude svega – supe, kuvanog, sarme, friškog pečenja i kobas'ce, pa krofni i salenjaka, vrući'….

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više