Novosti

Politika

Izvještaj - istina

Novim izvještajem američkog State Departmenta dominiraju osude proustaških sentimenata, a poimence su spomenuti nekadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović i Jakov Sedlar, režiser revizionističkog, a navodno dokumentarnog filma ‘Jasenovac – istina’

Dzpx365tm2za9ruhjkw3vctd2l3

Zlatko Hasanbegović i Jakov Sedlar (foto Anto Magzan/PIXSELL)

Američki State Department objavio je prošlog tjedna godišnji izvještaj o vjerskim slobodama u 2016. godini. Njime je obuhvaćeno gotovo 200 država diljem svijeta, među kojima je i Republika Hrvatska. Najnoviji izvještaj je gotovo jednako porazan kao i onaj o stanju ljudskih prava objavljen u ožujku ove godine, kada je State Department prozvao Hrvatsku, između ostalog, zbog slučajeva antisemitizma, neadekvatnog procesuiranja napada na LGBT zajednicu, diskriminacije po rodu i spolnoj orijentaciji, diskriminacije prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika i korupcije.

Novim izvještajem dominiraju osude proustaških sentimenata, a poimence su spomenuti nekadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović i Jakov Sedlar, režiser revizionističkog, a navodno dokumentarnog filma ‘Jasenovac – istina’. Posebno je naglašeno da je zbog snažne povezanosti između etničke i vjerske pripadnosti ‘temelj za počinjenje brojnih incidenata teško kategorizirati samo na osnovi etničke pripadnosti’.

Očekivano, obojica spomenutih spremno su odbacila optužbe. Zlatko Hasanbegović tako je rekao da je ‘riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene, a koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije’, a potom je samog sebe usporedio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. ‘Jednako je (op.a. - izvješće) nerelevantno kao i pseudoljevičarski agitprop i difamacijska kampanja protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega’, rekao je Hasanbegović HRT-u.

Jakov Sedlar, pak, naglasio je da je šokiran i da su navodi State Departmenta povezani s njegovom ulogom negiranja ustaških zločina ‘totalna, apsolutna neistina’. Štoviše, kaže, angažirat će odvjetnike i poslat će im svoje očitovanje, vlastitu biografiju, ali i ‘englesku verziju filma o Jasenovcu, tako da vide o čemu se radi’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više