Novosti

Politika

Izrael pobjeđuje, Hamas ne gubi

Stanje je složenije nego inače: Izrael i Hamas opet ratuju, Izrael ne može sastaviti stabilnu vladu, Bidenova administracija ga kritizira, a izraelskim političarima ni uspješno procjepljivanje ne donosi izborne poene

Large izrael nir elias  reuters

Hamas raketama zasipa izraelski teritorij, a Izrael odgovara zračnim napadima i kopnenim udarima (foto Nir Elias/Reuters/PIXSELL)

Nema mira na Bliskom istoku, a nije znano ni kada će ga biti. Izraelski parlamentarni izbori završili su onako kako su mnogi i očekivali, a to znači da je njihov ishod takav da nitko, pa ni najdugovječniji premijer Države Izrael Benjamin Netanjahu, ne može skupiti parlamentarnu većinu koja bi formirala vladu. To znači da bi birači u Izraelu mogli izaći na pete parlamentarne izbore u nešto više od dvije godine. Jasan je to znak usitnjenosti i nestabilnosti stranačke scene u Izraelu u kojoj je Netanjahuov Likud i dalje najsnažnija pojedinačna stranka, ali daleko od toga da sa svojim političkim partnerima s desnice formira vladu.

Da stvari u Izraelu ne idu na dobro, a da to nije samo pitanje unutarnjih zbivanja, doznali smo u tjednu za nama. Ovaj je tekst pisan koji dan prije objave, ali na vrijeme da bismo shvatili da svjedočimo novom sukobu između Izraela i Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze. Takve smo događaje vidjeli već više puta posljednjih godina. Hamas raketama zasipa izraelski teritorij, uključujući i Jeruzalem, a Izrael odgovara energičnim zračnim napadima i kopnenim udarima. U oba slučaja broje se mrtvi i ranjeni, a dosadašnje iskustvo uči nas da je mrtvih i ranjenih, pa i među djecom, više na palestinskoj strani.

Aktualni izraelsko-hamasovski sukob eskalirao je nakon što su vlasti Države Izrael najavile izbacivanje Palestinaca iz pojedinih dijelova Jeruzalema, i to iz njihovih domova koje svojataju židovski naseljenici, a što se sve uklapa u Netanjahuovu politiku naseljavanja Židova u Jeruzalem i potiskivanja Palestinaca iz istoga, za sve tri abrahimitske religije, svetoga grada. Kako će završiti ovaj novi obračun Izraela i Hamasa, u utorak, kada nastaje ovaj tekst, nije jednostavno zaključiti. Iskustvo nas poučava da će Izrael pobijediti, a Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, neće izgubiti.

No to je tek jedan od problema s kojim se suočava taj dio Bliskog istoka. Izraelska politička scena i dalje je razmrvljena. Netanjahu nije uspio sastaviti vladu, predsjednik Izraela Reuven Rivlin dao je mandat za sastav vlade sljedećem u izbornom redu, a to je Jair Lapid. Kako će Lapid doći do većine od 61 glasa u Knesetu, izraelskom parlamentu, nije jasno. Njegova stranka na izborima dobila je 17 mandata, a to nije uspjelo Netanjahuu čiji je Likud osvojio 30 mandata. Ključeve vlade, koliko god to paradoksalno zvučalo, drži Ujedinjena arapska lista koja ne želi koalirati ni s desničarskim Likudom, ni s centrističkom strankom Lapida. Politička scena im je grozomorno razmrvljena (na posljednjim izborima 120 zastupnika u Knesetu dalo je čak 16 političkih grupacija), a nema naznake da će imalo drugačije biti nakon sljedećih izbora. Desnica koju želi okupiti Netanjahu je usitnjena, ostali su još sitniji.

U svem tom izraelskom (i palestinskom) galimatijasu nisu nevažni ni kadrovi. Za Netanjahua mnogi govore da je bivši i da je činjenica da nije uspio sastaviti vladu nakon travanjskih izbora potvrda toga. Drugi, ne nužno samo njegovi zagovornici, govore da on nije bivši i da nitko osim njega ne može sastaviti vladu, desne provenijencije dakako. Za Lapida mnogi govore da ne može sastaviti vladu, a oni koji smatraju da bi u tome mogao uspjeti govore da bi, možda, bilo bolje da u tome ne uspije jer bi to bila slaba vlada koja bi mogla odrađivati samo tehničke poslove. Netanjahu se suočava i s opozicijom u vlastitim, likudovskim redovima, od Središnjeg odbora (neki bi rekli Centralnog komiteta) u kojem se suočava sa snažnom, ne nužno i dovoljno snažnom, opozicijom koja od njega traži da odstupi jer ne može formirati vladu, pa do čelnih ljudi važnih ogranaka, primjerice u Rehovotu, koji mu postavljaju iste zahtjeve.

Kada sve zbrojimo, stanje u tom dijelu svijeta je, blago rečeno, složenije nego inače: Izrael i Hamas ratuju (što nije ništa novo), Izrael ne može sastaviti stabilnu vladu (čemu svjedočimo posljednje dvije godine), Sjedinjene Države i Bidenova administracija kritiziraju Izrael (takvim kritikama iz SAD-a, bez rezultata, svjedočili smo i prije), mirovni proces je zamro (što znamo već godinama), a izraelskim političarima čak ni snažno i uspješno procjepljivanje ne donosi izborne poene. Dakle, pred nama su novi sukob Izrael – Hamas i peti parlamentarni izbori koji bi mogli riješiti isto što i četvrti – ništa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više