Novosti

Kultura

Izložbom beogradske slikarice otvoreni Dani srpske kulture u Hrvatskoj

Tradicionalnu manifestaciju, u okviru koje će se ove godine održati 13 kulturnih događaja, uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine organizira SKD ‘Prosvjeta‘

Ovogodišnji Dani srpske kulture u Hrvatskoj počeli su 15. oktobra otvaranjem izložbe ‘Drugo ja’ Milice Vučković u Biblioteci Prosvjete.

Nakon uvodnog obraćanja Anete Vladimirov, prisutnima se obratio potpredsjednik Prosvjete Siniša Tatalović.

- Dani srpske kulture su centralni događaj, ne samo za ‘Prosvjetu‘, nego i za sve srpske zajednice u Hrvatskoj. Ambicioznije su zamišljeni u odnosu na prethodne godine – do 2. novembra bit će održano 13 kulturnih događaja, od stručno-naučnih skupova do izložbi, koncerata, predstava i filmova, tako da će u našem programu biti za svakoga ponešto - rekao je Tatalović, ističući da su Dani značajan doprinos srpske zajednice kulturnom životu Zagreba i Hrvatske.

Slavko Kojić, u svojstvu izaslanika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, izjavio je da su Srbi i Hrvati ‘dva naroda podijeljena istim jezikom’ koji dijele jednu kulturu.

- Zato želim da Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj uspiju i da budu putokaz za budućnost kao još jedan od puteva ka zbližavanju ta dva, nesretnim okolnostima, razdvojena naroda. Kulturni svijet svakako će podržati ovakve aktivnosti - rekao je Kojić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević naglasio je da SKD ‘Prosvjeta‘ sa svojim brojnim pododborima, organizira niz manifestacija, čuvajući tradiciju Srba u Hrvatskoj.

- Dani srpske kulture imaju nacionalni karakter. Kao nadgradnja kulturnim aktivnostima, pomažu vidljivosti cijele zajednice kao i same ‘Prosvjeta‘, najveće i najvažnije kulturne i prosvjetne organizacije Srba u Hrvatskoj. To je danas naročito važno jer često i u kulturnim krugovima imamo pokušaje brisanja doprinosa Srba, a kultura u Hrvatskoj ne bi danas bila ono što jest da nema našeg doprinosa. Zato mi je drago da imamo Dane srpske kulture - rekao je Milošević. Čestitajući učesnicima i organizatorima na programu, poželio je da manifestacija naredne godine bude još jača i vidljivija kao i da javnost bude upoznata o programu.

Po riječima predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera, ‘Prosvjeta‘ kao organizacija Srba sa skoro najdužom tradicijom, jako je bitna u Hrvatskoj. No prije nekoliko godina, program je bio promijenjen.

- Manifestacija je bila prebačena u format koji nije ono što Srbi i njihova kultura predstavljaju u tradiciji i povijesti ove zemlje. Zbog toga smo u Savjetu predložili da se Dani obnove i osigurali sredstva. Kako je ovih 13 događanja malo, Savjet će u narednom periodu inzistirati da se Dani ‘pojačaju‘. Važno je da se ova manifestacija potvrdila i da dolaze eminentni umjetnici koji prezentiraju kulturu i tako razvijaju dobrosusjedske odnose - rekao je predsjednik Savjeta.

O izloženim slikama Milice Vučković i o samoj autorici, govorila je kustosica Lana Kovačević koja vodi likovnu sekciju zagrebačkog pododbora ‘Prosvjete‘.

- Izloženi su radovi iz nekoliko faza slikaričinog opusa; dvije slike su apstraktne, a pet figurativnih. Oba izraza imaju zajedničku poveznicu - odnos dvoje, dva elementa kompozicije - rekla je i dodala da Milica Vučković priprema doktorat na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Tonko Maroević, ovaj put u svojstvu likovnog kritičara, podijelio je s prisutnima svoje impresije slikama. Nakon otvorenja, pitali smo Milicu Vučković što izložba znači za nju, a što za ‘Prosvjetu‘.

- Meni je ova izložba jako važna, jer prvi put izlažem van Srbije. A ‘Prosvjeti‘ i ljudima u Zagrebu znači jer pretpostavljam da će retko ko da se zaputi za Beograd da pogleda slike, tako da su ove razmene i više nego važne - rekla je Milica.

Manifestaciju organizira SKD ‘Prosvjeta‘ uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH, a prisustvovali su joj čelni ljudi srpskih organizacija, predstavnici SPC-a, ambasadorka Srbije Mira Nikolić, brojni srpski manjinski aktivisti, kao i diplomatski predstavnici Rusije i BiH.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više