Novosti

Kronika

Излoжбa o фaбрици Чeлик

Mнoгoбрojни вриjeдни прeдмeти мoгу сe пoглeдaти дo 1. фeбруaрa у Грaдскoм музejу Грaдa Kрижeвaцa гдje je oтвoрeнa излoжбa пoд нaзивoм “Oд цeхoвa дo Чeликa и нaкoн”

U organizaciji Gradskog muzeja Grada Križevaca, otvorena je izložba pod nazivom “Od cehova do Čelika i nakon” koja predstavlja historijsku građu vezanu za obradu gvožđa od cehovskih udruženja te nastanak i kraj jedne od najpoznatijih hrvatskih i jugoslavenskih fabrika Čelik iz Križevca.

Mnogobrojni vrijedni predmeti mogu se pogledati do 1. februara. U radu na pripremi izložbe učestvovali su brojni križevački građani koji su križevačkom Muzeju donirali raznu dokumentaciju o fabrici Čelik. Posjeta izložbi zbog trenutne epidemiološke situacije je ograničena, a prvi dan pored muzejskih stručnjaka i drugih stručnih saradnika, obišli su je i bivši Čelikovi radnici. Jedan od njih je Dragutin Sokač koji je živi svjedok razvoja Čelika i jedan od donatora eksponata za izložbu.

Od brojnih izloženih muzejskih eksponata svakako vrijedi istaknuti cehovsku zastavu Velikog ceha iz 1859., nedavno restauriranu u Gradskom muzeju Varaždin. Razvoj cehova obradio je Ozren Blagec, dok su kao stručni suradnici na izložbi pomogli Jelka Vukobratović i Sandro Novosel koji su kulturološki i sociološki obradili razdoblje najveće Čelikove slave, preko njegovog raspada sve do danas. Kao dio izložbe predstavljena su djela suvremenih umjetnika koji su se bavili ili se bave temom industrije i radništva.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više