Novosti

Kultura

Izložba ‘Kolekcija za pamćenje’

Izložba ‘Kolekcija za pamćenje’, o nemaru države i toleranciji društva te o pasivnom prihvaćanju kulture nasilja, postavljena je u zagrebačkoj Galeriji ‘Prozori’, a pogledati se može do 8. ožujka. Autorica Tanja Dabo će javno čitati knjige 8. i 9. ožujka

Izložba ‘Kolekcija za pamćenje’, autorice Tanje Dabo, koja govori o nemaru države i toleranciji društva te o pasivnom prihvaćanju kulture nasilja, postavljena je u Galeriji ‘Prozori’, u Zapoljskoj lici 1 u Zagrebu. Kustosice izložbe su Irena Bekić i Davorka Perić.

‘Kolekcija za pamćenje’ obuhvaća etnički ili rodno motivirane slučajeve govora mržnje, verbalnih i fizičkih napada te nasilništva spram žena i muškaraca koji su se dogodili u posljednje četiri godine u Hrvatskoj. Sve se grafike temelje na stvarnim događajima, a sve i svi koji su nasilje pretrpjeli, stvarne su žene i muškarci čiji je identitet sakriven zbog njihovog dostojanstva. Izložba se može pogledati do 8. ožujka.

Tanja Dabo će javno čitati knjige 8. i 9. ožujka, s počecima u 19 sati. U knjigama pod brojevima I. i II. (po 20 drvoreza, pozlata 24k zlato, ručni uvez) predstavljenima na izložbi zabilježeni su stvarni slučajevi nastali u zadnje četiri godine u Hrvatskoj. Svaka je knjiga tematski zaokružena i sadrži po 20 grafika za 20 slučajeva, uz koje je navedena godina i mjesto napada. Knjiga I. obuhvaća nacionalističke i rasističke napade usmjerene na pripadnike druge nacionalnosti ili ljude drugačije boje kože, dok Knjiga II. obuhvaća nasilje spram žena. Svi navedeni primjeri završili su kobno, smrću najmanje jedne žene, a ponekad i njenog djeteta, roditelja ili rodbine.

‘Nemar države, nefunkcionalan sustav, nebriga i tolerancija društva spram rastućeg nasilja dovode do stvaranja plodnog tla za posvemašnju kulturu nasilja u kojoj danas živimo. Ta kultura odnosi i svoje žrtve. Broj žrtava je velik, o njima svakodnevno čitamo, a kada se idući dan pojavi neki novi slučaj onaj jučerašnji padne u zaborav. Kolekcija ima za cilj skrenuti pažnju na ovu stravičnu pojavu, i zabilježiti neke od tih mučnih događaja, za dugo pamćenje, za učenje o tome da se ne bi ponovilo’, stoji u pozivu na ovu izložbu.

Upozorenje: Sadržaj izložbe nije primjeren za djecu mlađu od 15 godina, osim uz odobrenje i uz pratnju roditelja.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više