Novosti

Politika

Inicijativa mladih za ljudska prava dobila nagradu Francuske Republike

Nagrada za ljudska prava 'Sloboda-jednakost-bratstvo' dodijeljena je Inicijativi za realizaciju projekta 'Zajednički narativi – prošlost se nastavlja'.

Cxn82q6wxsgudvqr9yqso741jst

Nacionalna savjetodavna komisija za ljudska prava (CNCDH) dodijelila je 10. prosinca nagradu Francuske Republike za ljudska prava 'Sloboda-jednakost-bratstvo' Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR) iz Hrvatske, nevladinoj organizaciji s kojom francusko veleposlanstvo u Zagrebu već godinama blisko surađuje.

Iz Inicijative poručuju da je cilj nagrade prepoznati temeljnu ulogu civilnog društva u promicanju i zaštiti ljudskih prava diljem svijeta, kao i rad nevladinih organizacija i pojedinaca, bez obzira na nacionalnost i granice. Ove su godine istaknute dvije glavne teme: posebna uloga mladih branitelja ljudskih prava i dužnost bratstva. Hrvatski ogranak YIHR-a dobio je priznanje izborne komisije zbog projekta 'Zajednički narativi – prošlost se nastavlja'.

Kao jedna od pet ovogodišnjih dobitnica, hrvatski ogranak Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) dio je regionalne mreže aktivne na Kosovu (od 2003.), u Srbiji (od 2003.), Bosni i Hercegovini (od 2006.), Crnoj Gori (od 2006.) i Hrvatskoj (od 2008.). Inicijativa prati mlade ljude u njihovim naporima da se suoče s često ratobornom prošlošću svoje zemlje te da iz nje izvuku lekcije za bolju budućnost. Kroz projekt ‘Zajednički narativi – prošlost se nastavlja‘ oko 180 mladih (u dobi od 18 do 25 godina) sudjelovalo je u studijskim posjetima zemljama u regiji, kao i u diskusijama i konferencijama kako bi se ispitali dominantni diskursi o novijoj povijesti u njihovim zemljama i, na kraju, formulirali i podijelili vlastiti narativi. Na kraju ovog projekta sudionici su sastavili zbirku narativa uz pomoć stručnjaka i povjesničara iz regije.

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava je za svoj rad s mladima u području pomirenja u rujnu ove godine dobila nagradu Václav Havel koju dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više