Novosti

Kronika

In memoriam: Milica Sanković (1955.-2021.)

Milica Sanković, dugogodišnja aktivistica SKD-a "Prosvjeta" i predsjednica Pododbora Mali Gradac, čuvala je banijske tradicije i potaknula razvoj "Prosvjete" na drugim područjima

Large sankovic

Brojni aktivisti i članovi "Prosvjete", kao i stanovnici Banije, s tugom su primili vijest o smrti Milice Sanković, dugogodišnje aktivistice SKD-a "Prosvjeta" i predsjednice Pododbora Mali Gradac, koja je svojim djelovanjem očuvala banijske tradicije i potaknula osnivanje i razvoj pododbora na drugim područjima.

Za Milicu Sanković može se reći da je od rođenja i djetinjstva koje je provela u Malom Gradcu kod Gline cijeli život bila povezana s "Prosvjetom" na što je bila vrlo ponosna. Mali Gradac je uvijek bilo napredno selo u kojem je "Prosvjeta" igrala važnu ulogu. Jedan od osnivača bio je Miličin otac koji joj je od malih nogu usadio ljubav prema narodnoj tradiciji Banije, entuzijazam i kreativnost. Krajem 2001. osnovala je prvi pododbor "Prosvjete" na Baniji, a na dočeku 2002. godine, jedinom u tom kraju, bili su ponovo okupljeni lokalni Srbi i Hrvati, što je bila praksa u svim kasnijim aktivnostima.

Već nekoliko mjeseci poslije, Mali Gradac bio je domaćin "Dana srpske kulture", a godinu dana kasnije i "Susreta na Baniji" koji su niz godina bili najmasovnija manifestacija "Prosvjete". Okupljali su najviše učesnika iz svih nacionalnih zajednica a brojke sudionika su se povećavale.

Osim te manifestacije koja je opstala do danas, Milica Sanković pokrenula je i takmičenje banijskih domaćica, popularnu "Kolačijadu", koja se održava oko 8. marta kao sjećanje na kurseve koje su 50-ih godina prošlog vijeka održavani u tom selu, na kojima bi žene učile kuhati, krojiti, šivati i praviti kolače.

U Pododboru Mali Gradac, u selu sa 166 stanovnika po popisu iz 2001. godine, djelovale su sve generacije, od djece do starijih ljudi - kod kojih su nažalost godine ubrale danak. Milica je inicirala i obnovu Doma kulture koji je niz godina bio zapušten. U aktivnostima je imala podršku i pomoć brojnih mještana, rukovodstva Gline, SNV-a, Savjeta za nacionalne manjine i drugih institucija.

Radeći od 2004. do mirovine u centrali "Prosvjete", Milica Sanković pomogla je radu brojnih pododbora, a bila je i manjinska vijećnica u Zagrebu. Za sobom ostavlja muža Milana i dvije kćerke. Vrijeme i mjesto sahrane bit će saopćeni naknadno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više