Novosti

Kronika

In memoriam Ljubo Batalo: Pionir YU-košarke

Igrao je u prvoj ligi i sudjelovao u organizaciji Svjetskog i Evropskog košarkaškog prvenstva

Large batalo

Ljubo Batalo (1930 – 2021)

Karlovac je ostao bez još jednog istaknutog sportaša i sportskog radnika. U 92. godini preminuo je bivši košarkaš i košarkaški radnik Ljubo Batalo.

Rođen je 1930. u Gornjim Dubravama, mjestu u sastavu grada Ogulina. Uz sport je bio vezan cijelog života. U mladosti, osim košarke bavio se atletikom, hrvanjem, plivanjem, vaterpolom i odbojkom. Bio je jedan od najboljih strijelaca prve poslijeratne generacije karlovačkih košarkaša, dok je kao trener i funkcioner radio u Željezničaru koji je sve do 70-ih godina bio stabilan jugoslavenski prvoligaš.

Diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i za vrijeme studija je igrao za prvoligašku momčad Mladosti te je bio na spisku kandidata za reprezentaciju Jugoslavije. Nakon završetka igračke karijere, djelovao je kao trener u karlovačkim klubovima Metalac i Željezničar. Bio je i savezni košarkaški sudac, predsjednik Košarkaškog saveza Karlovca, potpredsjednik SOFK-e Karlovac (Saveza organizacija fizičke kulture) te je obavljao niz drugih sportskih funkcija. Poseban doprinos je dao u organizaciji Svjetskog košarkaškog prvenstva u Jugoslaviji 1970. Tada je Karlovac bio jedan od gradova domaćina kao i 1975. kada je tamošnja Školska sportska dvorana bila mjesto odigravanja natjecateljske skupine Evropskog košarkaškog prvenstva.

- Dobro se radilo, a sve su vodili visoko obrazovani ljudi, intelektualci. Bilo je to zlatno doba jugo-sporta, posebno košarke, koje se više nikada neće ponoviti, barem ne u Hrvatskoj jer se ozbiljna košarka danas igra samo u Zagrebu. Utakmice u Karlovcu bile su vrlo posjećene tako da se od ulaznica i zarađivalo. Zanimljivo je i da je na oba takmičenja u Karlovcu bila ekipa SSSR-a, tada najljući naš protivnik… Žao mi je što se danas u Hrvatskoj i Karlovcu ovako nedostojno odnosi prema uspjesima košarkaša i prema ovim velikim sportskim takmičenjima koje smo uspješno organizirali, ali mi je drago što sam u tome aktivno sudjelovao - prisjetio se Batalo prije nekoliko godina u razgovoru za Novosti.

Za rad u košarci 1969. godine je dobio Zlatnu plaketu Košarkaškog saveza Jugoslavije. Ljubo Batalo bio je također poznati karlovački privrednik te dugogodišnji direktor karlovačke podružnice poznatog koperskog špeditera Intereuropa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više