Novosti

Politika

Igor Vukić u šibenskoj knjižnici promovira knjigu o Jasenovcu

Nismo dužni opravdavati se za promidžbu desničarskih uvjerenja, kao i onih suprotnih, kao što su radionice o jogi, koja je za neke dio nama gotovo neprijateljskog pogleda na svijet, kažu iz knjižnice. Reagirao i šibenski SDP

Qrahj6auhn9csxawgoxz70o5w14

(foto Jovica Drobnjak)

Suočeni s protestima na društvenim mrežama zbog najavljenog predstavljanja knjige Igora Vukića ‘Radni logor Jasenovac’, predviđenog za 29. novembra, šibenska Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ objavila je saopćenje u kojem su odgovorni pokušali opravdati uvrštavanje knjige povijesnog revizioniste Igora Vukića u svoj program i to između rasprave o aboridžinskim instrumentima i tribine udruge Franak. Osim nezadovoljnih Šibenčana, javnosti se saopćenjem obratio i lokalni SDP.

U nepotpisanom saopćenju iz Gradske knjižnice se pravdaju da oni nisu organizator predstavljanja knjige, nego da su samo ustupili prostor za promociju. ‘Stoga vas molimo da svoje primjedbe na knjigu uputite autoru ili nakladniku. Predstavljanje u knjižnici ne doživljavamo kao reklamu ili promidžbu knjige: ona će tu imati svoju publiku, koju inače ima kao čitatelje. Knjižnice nisu, ne žele, niti bi trebale biti cenzori, kao javne ustanove otvorene su za različita događanja: tribine, predavanja, promocije knjiga itd., na kojima se obično iznose različiti svjetonazorski, ideološki, politički, vjerski stavovi i uvjerenja’, stoji u objavi.

Opravdanje su pronašli i u činjenici da se Vukićeva knjiga nalazi u fondu mnogih hrvatskih narodnih knjižnica, u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pa tako i u fondu šibenske, što znači da je dostupna korisnicima, koji je posuđuju.

‘Što bi onda cenzura koju predlažete trebala značiti: da knjigu uopće nismo smjeli nabaviti, da je ne dajemo na posudbu, da upozorimo korisnike na to kakvu građu posuđuju, da je bacimo u smeće ili spalimo? Što bi onda bilo s drugim naslovima zbog kojih nam neki znaju prigovarati, npr. s knjigama na srpskom jeziku ili na ćirilici ili s Hitlerovom ‘Mein Kempf’, za koju su nam prvo prigovarali što smo je nabavili, a sad prigovaraju da nemamo dovoljno primjeraka?

Ne osjećamo se dužnim opravdavati za tuđe tekstove, ili stavove, za prozivanje za promidžbu desničarskih uvjerenja, kao i onih suprotnih, kao što su na primjer radionice ili predavanja o jogi, koja je za neke dio tuđega, nama gotovo neprijateljskog pogleda na svijet, jer se ne uklapa u ‘našu katoličku tradiciju’. Koliko su zainteresirani branitelji takvih sloboda pokazuje i to da je u Noći hrvatskog filma u Knjižnici na projekciji filma o devastaciji spomenika iz razdoblja Drugog svjetskog rata, za koji smo također dobili prigovor, da ga ne bi trebalo prikazati u prostoru Knjižnice, bilo troje ljudi!

Na koncu, Knjižnica ne namjerava stvarati nikakav indeks zabranjenih knjiga, niti podobnih, niti nepoćudnih. O tome koju će knjigu uzeti u ruku neka svatko odluči prema svom interesu, ili savjesti.’, napisali su.

Šibenski SDP zatražio je od direktora knjižnice Vilijama Lakića i gradonačelnika Šibenika Željka Burića da svojim autoritetom otkažu spornu promociju i tako spase Šibenik od sramote.

„Autor predstavlja Jasenovac kao radni logor (zatvor), koji je bio mjesto zatvaranja protivnika NDH te predstavnika židovskog naroda koji su bili izuzeti od deportacija u Njemačku. Naravno, ne propušta prikazati ustaškog poglavnika Antu Pavelića kao najzaslužniju osobu za spašavanje ljudi iz logora. Ovakve teze nisu samo u suprotnosti s povijesnim činjenicama i zdravim razumom, već su u suprotnosti s temeljnim vrijednostima naše države- navodi se u priopćenju koje potpisuju čelnici GO i ŽO SDP-a Ante Restović i Joško Šupe.

„Ne želimo vjerovati da ravnatelj Gradske knjižnice, kao i gradska vlast podržavaju teze iznesene u ovoj knjizi, odnosno negiraju zločine koje je počinio ustaški pokret, i to posebno zato jer živimo u gradu s velikom antifašističkom tradicijom, gradu koji je dao velik broj žrtava u Drugom svjetskom ratu“, ističu potpisnici priopćenja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više