Novosti

Politika

Hrvatskoj ne treba odlikovanje s Tuđmanovim imenom

Nedopustivo je da državno odlikovanje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog pothvata, poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava povodom izmjene Zakona o odlikovanjima i priznanjima

3lmuzi6tldtf1dy5viupqxqnpkd

(foto Miranda Čikotić/PIXSELL)

Inicijativa mladih za ljudska prava osudila je novi prijedlog Ministarstva uprave za izmjenu Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH u sklopu kojeg se ustanovljuje novo visoko državno odlikovanje koje nosi ime po Franji Tuđmanu.

‘Nedopustivo je da u bilo kojoj državi koja poštuje ljudska prava, njeguje vladavinu prava i utemeljena je na europskim vrijednostima državno odlikovanje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog pothvata’, poručuju iz Inicijative mladih i podsjećaju da je u pravomoćnoj presudi Prlić i drugi, koju je 2017. donio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, ustanovljeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine u kojem su uz osuđene, Prlića, Praljka, Stojića, Petkovića, Pušića i Ćorića, sudjelovali i tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, bivši načelnik glavnog stožera HV-a Janko Bobetko i bivši čelnik Herceg-Bosne Mate Boban.

‘Franjo Tuđman odgovoran je za zločinačku politiku RH prema BiH devedesetih godina, a osim toga je uspostavio i nedemokratski sustav političkog odlučivanja. Za vrijeme njegove vlasti pripadnici institucija RH su činili gruba kršenja ljudskih prava te je takav režim često radio protiv vlastitih građana, vlastitih zakona i Ustava. U naslijeđe nam je osim uništene ekonomije ostavio devijantni sustav vrijednosti temeljen na snažnom nacionalizmu, patrijarhatu i vrijednostima suprotnim ljudskim pravima. Zbog svega navedenog niti jedno odlikovanje ne bi trebalo nositi ime po Franji Tuđmanu. On predstavlja vrijednosti koje ne smijemo prenositi sadašnjim i budućim generacijama jer su one suprotne izgradnji dobrog društva koje uključuje, razumije, poštuje i zajednički stvara za dobrobit svih, a ne nekih’, navodi se u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Iz te udruge civilnog društva upozoravaju i da Ministarstvo uprave potpuno zanemaruje nedostatke aktualnog Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH te ne daje prijedloge za rješenje postojećih problema u procesu odlikovanja.

‘Primjerice, predlagatelj ne smatra da bi bilo nužno predsjednika obvezati da oduzme odlikovanje onome ‘tko postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj’ kad nas iskustvo nažalost redovno podsjeća da aktualnoj predsjednici osuda za najteže ratne zločine nije dovoljna da samovoljno oduzme odlikovanja koja se dodjeljuju za herojstva, junaštva u ratu, doprinos međunarodnog priznanja države i slične uspjehe pojedincima’, poručuju iz Inicijative i podsjećaju da najviša odlikovanja nose osuđeni ratni zločinci poput Darija Kordića, Tomislava Merčepa, Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Brune Stojića i Valentina Ćorića.

Inicijativa mladih je Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović uputila poticaj za oduzimanje odlikovanja navedenima, no on je odbačen bez ikakvog obrazloženja.

‘Neoduzimanje odlikovanja osuđenim ratnim zločincima očigledan je primjer da su predsjednici žrtve najokrutnijih zločina tijekom devedesetih godina sporedne, a zločinci ponos države. Ako će se graditi društvo koje tako promišlja period devedesetih, uvođenjem odlikovanja Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom ‘hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrjednota hrvatskog naroda’, doprinosit će se licemjerstvu koje se u naslijeđe ostavlja mlađim generacijama’, zaključuje se u saopćenju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više