Novosti

Rabljena sedmica

Hladni Tušek i vrući Plenković

Žarko Tušek, istaknuti zagorski HDZ-ovac, glavni je akter najnovije HDZ-ove afere, treće od početka godine. No premijer i predsjednik stranke i ovaj slučaj relativizira, a birači... njima se u anketama i dalje najviše sviđa HDZ

Large rabljena

Žarko Tušek (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Sindrom

Počinjemo s informacijom o kolektivnom štokholmskom sindromu. Redoviti mjesečni Crobarometar veli da je HDZ najjača stranka s 31,1 posto potpore, dok SDP ima 16,6 posto. I tako mjesecima. Raste Možemo!, došli su do 9,6 posto, dok četvrto i peto mjesto dijeli desnica: Most sa 7,8 posto i Domovinski pokret koji trenutno ima 7,3 posto. Od stranaka ispod praga najbolje stoji Centar s tri posto. Istodobno, 66 posto građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, njih 25 posto ima posve drukčiji stav – vjeruju da Hrvatska dobro putuje, a kultnih i neponovljivih devet posto građana ne zna kamo ide Hrvatska, ali želi sudjelovati u anketi i izraziti svoje neznanje. K tome, 57 posto ih ne podržava Vladin smjer. Analiza ovih rezultata nadilazi politološka znanja i zadire u medicinu. S jedne strane, lako bi bilo zaključiti kako su birači zasićeni HDZ-om, a nemaju alternativu, pa umjesto rizika podržavaju ono što im je poznato. S druge strane, kako nemaju alternativu, od Škorinih ust... pristaša preko Mostovih klerikalaca i Centra do Možemo! – dobro, teško je naći HDZ-ovca koji bi podržao Možemo! – niz je stranaka koje glasač može zaokružiti. Al' jok, Hrvat hoće HDZ. Tema za "Dosje X".

 

Tušek

Žarko Tušek imao je sve pretpostavke za uspješnu karijeru u HDZ-u. Obrijano lice, sklonost nošenju odijela i privrženost Andreju Plenkoviću. Ili kako se već zove predsjednik partije. K tome, na pragu je četrdesetih, bio je u sjemeništu pa pobjegao, upisao pravo pa odustao, ali od ljubavi prema HDZ-u nije odstupao. Učlanio se početkom vijeka i 2005. godine stigao na listu za lokalne izbore, počeo se penjati u stranačkoj hijerarhiji, dogurao do vrha stranačke organizacije u Krapinsko-zagorskoj županiji, a zatim je stigao i u Sabor, još 2015. godine, dok je stranku vodio Tomislav Karamarko. Postao je i član partijskog predsjedništva. Sve je mirisalo na karijeru jandrokovićevskog tipa, ali onda je u javnost stigla tonska snimka na kojoj se čuje da Tušek pokušava kupiti Viktora Šimunića, nezavisnog vijećnika iz Oroslavja. Šimunić je otkrio novinarima da ga je na razgovor s Tušekom pozvao Emil Gredičak, HDZ-ov načelnik Oroslavja. Družili su se 16. siječnja u Gredičakovoj klijeti, Šimunić veli – i dokazuje snimkom – da su mu predlagali izlazak na izbore s centrističko-lijevom listom koja bi onemogućila pobjedu SDP-a. Obećali su mu i tajno financiranje kampanje te postizborno partnerstvo. Nudili su mu štošta, naročito Tušek. Sve je HDZ spreman uraditi da makne SDP s vlasti u Krapinsko-zagorskoj županiji. Šimunić, međutim, nije htio sudjelovati u političkoj korupciji, nego je snimku razgovora s Tušekom i jaranom dostavio novinarima. Prije sedam godina, HDZ-ovka Marija Budimir snimila je vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu u sličnoj raboti. Sabo je zbog toga odrobijao osam mjeseci. Šta li će biti s HDZ-ovom zvijezdom u državi koju desetljećima vodi HDZ?

 

Meštar

A onda se oglasio Andrej Plenković. Prekaljeni majstor relativizacije i veliki meštar svih hadezeovaca zapazio je kako je Tušek počinio "grubu političku pogrešku koja se nije smjela dogoditi". Požalio se i kako njegovi radari, a nedavno se hvalio njihovim dometima, ne funkcioniraju u klijetima i zapazio kako je "ovo jedna gruba politička pogreška" te da se Tušek nije trebao naći sa Šimunićem. Slično je govorio i Gordan Jandroković – a ne, govorit će drugačije – ali i Zoran Milanović koji u Tušekovim riječima i postupcima ne nalazi elemente kaznenog djela. Od početka godine otkriveno je da je požeški gradonačelnik i saborski zastupnik hadezea Darko Puljašić nagovarao tamošnjeg direktora komunalne firme Josipa Viteza da krši zakon i poslove energetske obnove povjerava podobnim firmama, da sisačko-moslavački župan i hadezeovac Ivo Žinić živi u kući koju mu je otkupila država iako ima četiri svoje i koristi državni stan u Zagrebu. Šta li bi se tek dogodilo da stranački šef nema razvikane radare?

 

Kandidat

Gordan Maras. Ne, nije zafrkancija, Gordan Maras. Gordan Maras ima ogromne šanse postati SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika. Pobijedi li, označit će definitivni slom mnogih kriterija jer zašto, dovraga, Maras? Osim zato što dugo želi biti SDP-ov gradonačelnički kandidat. Senzacijama nije kraj – Marasa je jednoglasno podržalo predsjedništvo zagrebačkog SDP-a, a znamo kako u toj stranci tradicionalno nisu suglasni ni oko čega. Analitičari zbivanja u SDP-u vele da je, na prvi pogled, neobična privrženost frakcije bliske Davoru. Na drugi je logična, jer bernardićevci (bernardinci?) žele konačno politički pokopati ambicioznog Marasa. Tehnika je jasna – podržat će njegove nerealne ambicije. Uglavnom, prema sadašnjem raspoloženju u još uvijek najvećoj opozicijskoj stranci Maras postaje kandidat. O beznađu u socijaldemokratskim redovima svjedoči podatak da je drugi potencijalni kandidat bio Joško Klisović. Zatvorite načas oči i pokušajte se sjetiti jedne misli, rečenice ili geste Klisovića i Marasa koju valja zapamtiti. Kako ide?

 

Škrinja

Jedno od jezivijih ubojstava u Hrvata stiglo je do Vrhovnog suda. Branitelj četrdesetšestogodišnje Smiljane Srnec iznosio je detalje žalbe na presudu kojom je osuđena na 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000. godine. Slučaj pamtljivim čini nevjerojatna činjenica da je pokojničino tijelo godinama bilo skriveno u škrinji u obiteljskoj kući. Odvjetnik pokušava dokazati da su i drugi članovi obitelji mogli biti ubojice, a optužena se na koncu njegova izlaganja samo kratko suglasila s onim što je rekao. Srnec se u sjednicu Vrhovnoga suda uključila video-vezom iz varaždinskog zatvora. Mediji su zabilježili njezinu uplakanost, a mi primjećujemo da je odvjetnik govorio o krajnje neprofesionalno izvedenom uviđaju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više