Novosti

Kronika

Хистoриjaт Oстрoвa

Kњигa o сeлу у oпштини Maркушицa прeдстaвљeнa je у Српскoм културнoм цeнтру Вукoвaр

Qvpud8o19ddl9cshyak0vo0481i

U okviru projekta ‘Svedoci vremena’ koji je pre tri godine pokrenuo Odbor za kulturu Zajedničkog veća opština, iz štampe je nedavno izašla knjiga o selu Ostrovu u opštini Markušica koja je i predstavljena u prostoru Srpskog kulturnog centra Vukovar. Autori knjige ‘Svedoci vremena - istorijski pregled razvoja sela Ostrova’ su istoričari Veljko Maksić i Nebojša Vidović.

- Ovo je treća edicija u istraživačko-istoriografskom projektu vezanom za naselja u kojima žive pripadnici srpske zajednice na ovom prostoru, a koji se odvija u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije - ističe Nebojša Vidović, predsednik Odbora za kulturu ZVO-a koje je izdavač tog dela. Do sada su štampane knjige o selima Klisi i Veri, a u istraživački poduhvat o selu Ostrovu, Maksić i Vidović su krenuli na inicijativu samih meštana.

- Ove godine je zbog epidemije koronavirusa istraživanje bilo otežano jer nismo mogli odlaziti u arhive. Međutim meštani su sami prikupili dosta materijala, fotografija i dokumenata među kojima i spomenicu škole koju su sačuvali. Na osnovu tih podataka i dostupne literature te iz razgovora s njima, prikupili smo podatke i objedinili ih u ovu knjigu - kaže Veljko Maksić i dodaje da se prošlost Ostrova ne razlikuje bitno od istorije drugih sela na ovom području jer su se svi važni događaji odrazili i na tu sredinu.

- Imali smo spomenicu škole i zapise učitelja uz pomoć kojih smo mogli pratiti razvoj školstva unazad 120 godina, ali i mentalitet ljudi - priča Maksić i dodaje da je najdostupnija bila građa iz bliske prošlosti sa dosta sačuvanih novinskih zapisa, arhivske građe i fotografija, dok je do starijih podataka bilo teže doći.

- Ostrovo je pripadalo nuštarskom vlastelinstvu čija je arhiva spaljena tako da smo teže dolazili do podataka iz 18. i 19.veka. Iz osmanlijskog perioda koji je u našoj prošlosti dosta neistražen, sva građa se uglavnom nalazi u Istanbulu za šta je potrebno poznavanje jezika. Nešto građe koju su prikupili drugi istraživači, ipak smo pronašli u Beogradu i Osijeku. Pronašli smo dosta podataka koji se odnose na srednji vek te iz antičkog perioda jer se Ostrovo nalazi u blizini Vinkovaca, poznatog antičkog lokaliteta. Mislim da smo uspeli da pokažemo kontinuitet naseljavanja na ovom prostoru, ali to nije konačno i ima prostora da se nadopunjava - govori Maksić i dodaje da cilj projekta nije da donese neka nova, revolucionarka otkrića već da svako od naselja o kojem pišu dobije knjigu u kojoj će biti objedinjena njegova istorija.

- Ne može se reći ni da je u pitanju samo nacionalna istorija i da se knjiga odnosi samo na srpsku zajednicu. U njoj je objedinjeno sve što smo mogli da prikupimo i što čini prošlost Ostrova bez obzira da li su u pitanju Srbi, Mađari ili Hrvati - zaključuje Veljko Maksić.

- Potrošli smo dosta vremena na odlaske u arhive i pretragu građe, ali je vredelo truda koji smo uložili - ističe Nebojša Vidović. Knjiga o Ostrovu štampana je u 120 primeraka, a biće dostupna i u pdf obliku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više