Novosti

Politika

Hik predsjednik

Bolsonaro ni u jednom trenutku nije bio životno ugrožen, ali mu je štucavica krasno došla da se pokuša smiliti nekritičkom dijelu biračkoga tijela, u čemu mu je on sam nesebično pomagao objavljivanjem svojih srcedrapateljnih fotografija iz bolnice i tužnih tweetova

Large brala

Slavni štucavac – Jair Bolsonaro (foto Amanda Perobelli/Reuters/PIXSELL)

Hrvatski su mediji spremno prepisali i objavili agencijske vijesti o štucavici od koje već dva tjedna pati brazilski predsjednik Jair Bolsonaro i njegovoj hospitalizaciji, dovodeći je u vezu s pokušajem atentata iz 2018. godine i pridonoseći njegovoj slici žrtve. Kao što je poznato, "najbolji Trumpov prijatelj" (Bolsonarove riječi) izabran je te godine, nakon vješto izvedenoga ustavnoga udara smjenom prethodne predsjednice Dilme Rousseff i potom pravosudnoga udara kojim je kandidat ljevice, Luiz Inácio Lula da Silva, političkim, u međuvremenu poništenim presudama, uklonjen iz izbornoga postupka koji bi vjerojatno bio dobio.

Jedan od tadašnjih razloga (ne i najvažniji) za Bolsonarov izbor bio je i napad poremećenoga čovjeka, koji ga je nožem uboo u abdomen tokom predizborne kampanje. Na sreću, Bolsonaro nije bio životno ugrožen, čak ni on sam nije napad protumačio političkom motivacijom bolesnoga atentatora, koji je nekada bio član lijeve strančice, tada u predizbornoj koaliciji s Lulinom Radničkom strankom. No taj nemili događaj pridonio je slici žrtve koju Bolsonaro odonda brižno njeguje, pogotovo kad se nađe u problemima.

Liječnici su odlučili liječiti ga konzervativno, bez ikakva kirurškoga zahvata kojega se pacijent scenski raskošno pribojavao. Velika se drama završila nakon četiri dana stroge dijete

A u posljednje su ga vrijeme zaista nemilice pritisnuli. Okvirni je razlog kritika njegova populizma (od kojega bi i Trump mogao koješta naučiti), ponašanja u vezi s pandemijom, u kojoj je imunološki stručno covid-19 proglasio "gripicom", protivio se nošenju maske i odbijao pravodobno naručivanje cjepiva. Od te je "gripice" do sada u Brazilu umrlo više od 537.500 ljudi, a i dalje umire prosječno 1278 bolesnika dnevno. Nekoliko njegovih slavnih izjava: "Pa nisam valjda ja pogrebnik. Mrtvih će uvijek biti! I onda? Žao mi je, no što hoćete da činim?"; "Ja doduše jesam Mesija (srednje mu je ime Messias, op. a.), no ne mogu činiti čuda"; "Žao nam je svih mrtvih, već ih je gotovo 100.000, no svi ćemo jednom umrijeti. I svi vi ovdje ćete umrijeti."

Dva su dodatna, aktualna razloga. Prvi je parlamentarna istražna komisija koja se upetljala u istragu o stotinama milijuna brazilskih reala koji su zamračeni prilikom nabavke cjepiva protiv covida-19, u kojoj su istražiteljski nevjerni Tome ustanovili stanovitu vezu s Bolsonarom i njegovim sinom Fláviom, zastupnikom u Kongresu. Drugi je, još važniji razlog Bolsonarova opetovana razrada prijetnji mogućim državnim udarom u vrijeme izbora, listopada 2022. godine. Banalizaciju tih prijetnji analitičari smatraju pogrešnom i tvrde da ih je potrebno ozbiljno shvatiti.

Naime, pritisnut parlamentarnom istražnom komisijom o covidu-19, uličnim demonstracijama i ispitivanjima javnoga mnijenja koja najavljuju njegov poraz na idućim predsjedničkim izborima, prošloga je petka ustvrdio da je Viši izborni sud prijevara, a njegova je predsjednika nazvao "idiotom" i "imbecilom" te zaprijetio da možda i neće biti izbora 2022., koje Bolsonaro mora sazvati. Tvrdi, naime, da je u izborima 2014. godine Dilma Rousseff pobijedila prijevarom organiziranom u Višem izbornom sudu, a izbore izgubio Aécio Neves, na što je ovaj odmah reagirao i izjavio da je čvrsto uvjeren kako nije bila riječ ni o kakvoj prijevari.

Javnost je posebno zabrinula njegova sljedeća izjava: "Ne bojim se izbora, no predsjedničku ću lentu uručiti samo onom koji pobijedi provjerljivim i vjerodostojnim brojem glasova. Tako, prema sadašnjem stanju stvari, izvrgavamo se riziku da nećemo imati izbore sljedeće godine."

Što se krije iza tih riječi? U Brazilu se naime glasa elektronički. Izborna je kutija uređaj s ekranom i tastaturom koji prikazuje sliku izbornoga listića, a birač utipka broj kandidata ili stranke za koju glasa. Po završetku izbora, uređaj snima zbirne rezultate na prijenosni memorijski stick i istovremeno ih otiskuje na papir, a postoji i mogućnost kriptozaštićenoga prijenosa podataka prema višim izbornim tijelima. Taj je sistem parcijalno uveden još 1996. godine, a danas je Brazil jedina zemlja na svijetu gdje svih 137 milijuna Brazilaca s pravom glasa glasaju elektronički na svim izborima. Premda su se od samih početaka vodile očekivane i razumljive polemike o razini sigurnosti toga sistema, Viši izborni sud u više je navrata testirao otpornost sistema na napade hakera koji nikad nisu uspjeli, niti je itko dokazao da postoji mogućnost proboja i manipulacije izbornih rezultata.

No čini se da od onih koji znaju još bolje zna Bolsonaro, koji zna da, osim što su u vrhovnom izbornom tijelu idioti i imbecili, sistem glasanja ne valja, jer tvrdi da ga je lako probiti, a i smišljen je zapravo tako da on izgubi na idućim izborima.

Prema liječničkim izvještajima, štucavica je posljedica intestinalne opstrukcije. Bolsonaro ni u jednom trenutku nije bio životno ugrožen, ali mu je štucavica krasno došla da se pokuša smiliti nekritičkom dijelu biračkoga tijela, u čemu mu je on sam nesebično pomagao objavljivanjem svojih srcedrapateljnih fotografija iz bolnice i tužnih tweetova (pored Trumpa i Maršala Tweeta Janše, on je također velik poklonik Twittera), ne bi li se pažnja s njegovih neodgovornih predsjedničkih poteza usmjerila prema njemu, sirotoj žrtvi medija i opozicije koji bi, da nema njega, Brazil sigurno odveli u propast.

Liječnici su odlučili liječiti ga konzervativno, bez ikakva kirurškoga zahvata kojega se pacijent scenski raskošno pribojavao. Velika se drama završila nakon četiri dana stroge dijete i sad valja samo pričekati jesu li se ispitivanja javnoga mnijenja poboljšala za koji postotak.

Prema neliječničkim pak mišljenjima, štuca mu se možda i zbog onih koji ga se spominju i neprimjerenim se glagolima osvrću na teške posljedice njegovoga predsjednikovanja, a možda ga se prisjećaju i predsjednici po svijetu koji rabe sličan prostački rječnik i slične duboke državničke misli. Kako bilo da bilo, nije dobro da mediji nekritički prenose vijesti o njemu, bez objašnjavanja konteksta, ne razmišljajući o tome tko u svijetu ima interesa da Bolsonaro i njegova politika vode Brazil, i tko je itekako pomogao da ga se dovede na vlast.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više