Novosti

Politika

Hasanbegović: Predlažem da Novosti čitamo iz broja u broj

Ako mislite da vaša vrsta narativa može postati narativ kulture sjećanja, čitajte tjednik Novosti iz broja u broj, napokon je Zlatko Hasanbegović otvorio dušu u tv-duelu s potpredsjednicom SNV-a Anetom Vladimirov

Large hasanebegovic

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Dan nakon obilježavanja vukovarske tragedije u TV studiju Hanza Medije, u podcastu 'Bez predrasuda', gostovali su zamjenica predsjednika Srpskog narodnog vijeća Aneta Vladimirov i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović.

Hasanbegović je poruku Borisa Miloševića o potrebi pomirenja nazvao općim mjesto i ustvrdio da svaki odgovorni političar treba tako govoriti. Potpredsjednik Vlade je, podsjetimo, kazao da kao građanin Hrvatske ne može pronaći dovoljno snažne riječi da izrazi žaljenje zbog onoga što se dogodilo Vukovaru, "jer od svake moje riječi glasnije govore sve vukovarske grobnice, poznate i nepoznate, i sva patnja ljudi koji su izgubili svoje živote, svoje bližnje, svoje domove".

"Nama je zapravo ovdje nametnuta banalna rasprava da se divimo što potpredsjednik Vlade sudjeluje u državnom protokolu. Potpisujem poruku, kao i mnoge druge. Možemo raspravljati o njihovoj površnosti, ali sjenu na sve te riječi baca djelovanje stranke kojoj pripada i cijelog konglomerata ustanova koje stoje iza Miloševića, uključujući i SNV", rekao je Hasanbegović.

Zamjenica predsjednika SNV-a je izjavila da su najteži procesi izgradnje povjerenja počeli tamo gdje su najranjiviji, kao i da svatko ima odgovornost nošenja s poviješću.

"Kako moramo znati što se dogodilo Ivi i Kati Marinović 16. januara 1992. godine, moramo znati što se dogodilo Milici i Dragoljubu Vračariću 16. novembra 1991. godine u Vukovaru. Ništa manje jezivo nije stradanje ni jednih ni drugih. Mi smo duboko ogrezli u traumi i ne bavimo se ozbiljno ovim zločinima, čak nemamo počinitelja za ubistvo Ive i Kate, kao ni Milice i Dragoljuba. Ovo ne govorim iz perspektive političke korektnosti, već iz perspektive očaja i srama koji doživim svaki put kada nemam što reći njihovim potomcima, jednima ili drugima, kao što nemam što reći svome djetetu koje u okviru svog obrazovanja trpi jednu vrstu nacionalističke indoktrinacije gdje je Vukovar isključivo prostor eksploatacije zarad trovanja budućih generacija. Nema postupka učenja u kojem djeci objašnjavamo kako je moguće da se takvo zlo dogodi i kako je moguća ta jeziva transformacija u gradu koji je nekada bio multikulturalan, a danas je bolesno bipolaran", rekla je Aneta Vladimirov i dodala da se vukovarska trauma zloupotrebljava i kroz obrazovanje i kroz političko djelovanje.

Hasanbegović je izjavu od Anete Vladimirov nazvao pokušajem relativizacije, kao i da su događaji koje je navela "neusporedivi u ravnoteži traume".

"Postoji licemjerna i opasna namjera koja implicira u pozadini da su početak svega ti događaji, a da je ovo bila nekakva vrsta osvete u jesen 1991. Nemam problema odati počast bilo kojoj žrtvi, ali sam protivnik manipulacija. Nama treba nacionalni koncept sjećanja i komemoriranja, a ne plod političke trgovine gdje Plenković s Pupovcem, kao da je riječ o krumpirima, dan ili dva uoči nekog događaja dogovara tko će gdje otići u kojem protokolu", izjavio je Hasanbegović.

Upitana što za bolje odnose znače ovogodišnje geste - od dolaska Miloševića u Knin, Tome Medveda u Grubore, Plenkovića u Varivode do geste posebnog izaslanika predsjednika Srbije Verana Matića koji se poklonio hrvatskim žrtvama – Vladimirov je rekla da su geste samo početak suočavanja s prošlošću i izgradnje politike sjećanja.

- Ako priča počne i završi samo na gestama, one će postati samo prašnjava dokumentacija u arhivima. Geste moraju imati svoje refleksije u svim društvenim sferama, u obrazovanju, zakonodavstvu... Ako se već vodimo historijskim uzorima suočavanja s prošlošću, kao što je Matić donekle oponašao Brandta, onda jednako tako možemo posegnuti za njemačkim iskustvom. Oni su u svom zakonodavstvu, kao i u praksi, ugradili iskustva žrtava holokausta, milijuna izbjeglica, a na kraju krajeva i žrtava savezničkih bombardiranja i masovnih silovanja - rekla je Vladimirov.

Hasanbegović je Verana Matića nazvao "Aleksandrom Vulinom za neuku liberalnu javnost", a izlaganje Anete Vladimirov ocijenio je kao suviše akademski, metajezik o narativima kulture sjećanja.

"Predlažem da čitamo iz broja u broj Novosti, ako mislite da ta vrsta narativa može postati narativ kulture sjećanja, a jamčim vam da to ne može dati gospodin Plenković sve i da hoće", kazao je u završnici emisije Zlatko Hasanbegović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više