Novosti

Kronika

Гoдишњи aлмaнaх СKЦ-a из Вукoвaрa

Aлмaнaх Дoбрa вoдa, свojeврсни гoдишњaк у кojeм ћe бити oбjaвљивaни тeкстoви o рaзнoврсним тeмaмa вeзaнимa зa живoт Србa нa oвим прoстoримa, нoви je пиoнирски и издaвaчки пoдухвaт Српскoг културнoг цeнтрa из Вукoвaрa

Large 2

Dušan Velimirović, Srđan Sekulić i Slavko Bubalo (sleva na desno)

Ako je suditi po aktivnostima pandemija koronavirusa nije njegove članove zaustavila o čemu svedoči nedavno održana promocija prvog izdanja Almanaha Dobra voda u izdanju Srpskog kulturnog centra (SKC) iz Vukovara.

Promocija Almanaha šesti je realizovani program osječkog pododbora. Almanah Dobra voda novi je pionirski i izdavački poduhvat SKC-a kojim ova ustanova želi obogatiti kulturnu ponudu i ohrabriti ljude da stvaraju. Pregled svojih aktivnosti održanih tokom godine SKC je do sada objavljivao u svom Almanahu, a potom je odlučeno da ova publikacija preraste u nešto mnogo ozbiljnije i trajnije, odnosno u časopis Dobra voda, svojevrsni godišnjak u kojem će biti objavljivani tekstovi o raznovrsnim temama vezanima za život Srba na ovim prostorima.

Almanah Dobra voda nazvan je ovako iz dva razloga. Prvi je taj što je pre više decenija, preciznije devedesetih godina prošloga veka, tadašnji Srpski kulturni centar pokrenuo publikaciju pod istim nazivom, i taj zbornik radova izašao je u dva navrata 1996. i 1997. godine. Time se nastoji održati kontinuitet, a drugi razlog, kada je reč o Vukovaru, je najprepoznatljiviji istoimeni lokalitet koji se nalazi u šumi Adica gde je na izvoru Dobre vode smešten pravoslavni hram posvećen Svetoj Petki. Almanah obuhvata prikaz dvanaest tekstova podeljenih u šest rubrika, a tekstove u prvom broju pisali su Nikola Milojević, Dušan Velimirović, Srđan Sekulić, Borivoj Čalić, Ljiljana Bajac Nikolić, Slavko Bubalo, Aleksandar Ilinčić i Zdenko Samaržija.

Činjenica da je tekstove pisalo više autora svemu daje posebnu notu i raznovrsnost u sadržaju. Sadržaj Almanaha u sebi krije tekstove vezane za prošlost na ovim prostorima, ali i one koji se odnose na savremene kulturne tokove i teme. Almanah nastoji da od zaborava otrgne neke značajne ljude i događaje, običaje, verovanja te da predstavi autore i neka nova književna izdanja.

U Almanahu ima pripovedaka i pesama, a u svakom broju neki od tekstova biće posvećeni značajnim ličnostima i književnicima sa ovih prostora. Urednik izdanja je Borivoj Čalić, a pomoćnica urednika i lektorka je Dejana Ocić, kćerka poznatog srpskog književnika Đorđa Ocića iz Dalja. Osječkoj publici prvi Almanah za 2020. godinu su predstavili Srđan Sekulić, direktor SKC-a, Slavko Bubalo, autor i stručni suradnik i Dušan Velimirović, autor.

U zanimljivoj promociji, dvadesetak posetilaca je imalo priliku kupiti Almanah po veoma pristupačnoj ceni. Za nadati se je da će promocija biti održana u drugim gradovima i mestima na području dve najistočnije hrvatske županije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više