Novosti

Kronika

Глински кaлeндaр 2022.

Kрoз стaрe фoтoгрaфиje с пoчeткa 1960-их гoдинa зaинтeрeсирaни ћe прoшeтaти крoз прoшлoст грaдa у издaњу глинскoг пoдoдбoрa СKД Прoсвjeтa

Large kalendar naslovna

Kalendar glinske Prosvjete

Glina je za 2022. godinu dobila novi kalendar koji se temelji na starim fotografijama Gline. Kroz stare fotografije s početka 1960-ih godina zainteresirani će moći na svom zidnom kalendaru pogledima prošetati kroz prošlost ovog banijskog grada. Kalendar za 2022. godinu, sa starim fotografijama Gline, objavio je glinski pododbor SKD-a Prosvjeta. Tiskan je u 500 primjeraka, uredio ga je povjesničar i suradnik Novosti Igor Mrkalj, dizajnirao Dejan Dragosavac Ruta, a financijski podržao Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Fotografije glinskih ulica, glinskog sajma, glinske bolnice i glinske općine, odaju ne samo nostalgiju nego svjedoče društvenom, privrednom, zdravstvenom i javnom životu Gline tog vremena. Među dvanaest fotografija koje su pronađene u Hrvatskom državnom arhivu, od kojih su mnoge objavljene po prvi put, posebno se izdvajaju tri fotografije koje simboliziraju prijelomne i tragične trenutke iz povijesti srpskog naroda i srpske zajednice u Glini. Prva je fotografija zgrade sudskog kotarskog zatvora gdje su bili zatočeni Srbi, građani Gline koji su ubijeni u glinskom masakru u proljeće 1941. godine. Druga je fotografija temelja stare glinske pravoslavne crkve u kojoj su bili zatočeni seljaci iz okolice Topuskog i okolice Vrginmosta, ubijeni u masakrima u ljeto 1941. godine, nakon čega je crkva-stratište porušena. I treća je fotografija nove pravoslavne crkve u Glini iz 1963. godine, koja odlukom tadašnjih vlasti nije obnovljena na istom mjestu, već podignuta i svečano posvećena u jednoj sporednoj ulici.

Pa ipak, kalendarom dominiraju fotografije koje prikazuju zgradu glinskog hotela Kasina, gdje je 1944. godine osnovano Srpsko kulturno-prosvjetno društvo Prosvjeta. Upravo na toj zgradi 1949. godine svečano je otkrivena spomen-ploča povodom petogodišnjice osnivanja Prosvjete. Objava Glinskog kalendara za 2022. poticaj daljnjem razvoju ‘Prosvjete’ kao centralne kulturne institucije Srba u Hrvatskoj, piše u impressumu kalendara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više