Novosti

Politika

Foto i video galerija: Izdaja, sotone i incidenti prema ženama

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije okupio je viđenije aktere s desne i ultrakonzervativne scene. Uzvikivalo se ‘Plenkoviću, odlazi’, ‘Izdaja’ i ‘Sotone’, a incidente Keleminca i Sačića sa ženama zabilježili smo video snimkama

Tužan i zastrašujući prizor. Na čelu prosvjedne mase, uz pjesmu i s osmijesima na licima, dvadesetak mladih djevojaka u rukama drži razvučeni transparent s natpisom ‘Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku’. Za njihovim leđima polaganim korakom kreće se kolona protivnika ratifikacije europske konvencije čiji je cilj sustavnija zaštita žena od nasilja. ‘Izdaja, izdaja’, ‘Ovo je Hrvatska’, ‘Plenkoviću, odlazi’, urlaju prosvjednici, kojih se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupilo nekih 15 tisuća.

Nešto ranije, na Trgu žrtava fašizma, gdje je u 11 sati otpočeo prosvjedni skup, umirovljeni general Željko Sačić agresivno se unosio u lice aktivistkinji Ženske mreže Hrvatske Bojani Genov i vikao joj da odlazi, što smo zabilježili na video snimci. Bojana Genov s omanjom skupinom aktivistkinja, došla je s transparentnom na kojem je pisalo ‘Protiv rodne ideologije – ZA rodnu ravnopravnost’.

Dok je za organizaciju prosvjeda službeno bila zadužena inicijativa ‘Hrvatska protiv Istanbulske konvencije’ koju je pokrenula Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za Zagreb i Zagrebačku županiju, potpuno je jasno da bez aktivne podrške Katoličke crkve ovakva brojnost prosvjednika ne bi bila postignuta. Dolazak na Trg bana Jelačića organizatori prosvjeda proslavili su odašiljanjem laži da su prema policijskoj procjeni okupili 50 tisuća ljudi. Službena policijska procjena zapravo je bila deset puta manja, odnosila se na pet tisuća ljudi, no po procjenama medija čini se da je prosvjednika ipak bilo nešto više.

‘Ja sam Marija Lukačin. Znam čitati. I ne treba mi Andrej Plenković interpretirati što sam pročitala’, počela je prva govornica nakon što je nekoliko minuta ranije pozvala sve okupljene da zajedno s njom premijeru Plenkoviću viču ‘Izdaja, izdaja’. Na isti su način počinjali govori Marije Burazer i Marije Petričević, članica inicijative koja je organizirala prosvjed. Govori ispunjeni transfobijom praćeni su burnim aplauzima i čestim uzvikivanjima ‘Izdaja, izdaja’ i ‘Sotone’. Iza pozornice sve su budno pratili saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, predsjednik Vigilarea Vice Batarelo i predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić, koja je aplauzom ispratila sve govore. Uz njih je promatrao i voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec.

Pred pozornicom, također ne skrivajući oduševljenje prizorom koji im se odvija pred očima, pljeskao je i šatoraš Đuro Glogoški. U prve redove se nagurao i gotovo zaboravljeni, za vrijeme Tomislava Karamarka eksponirani Pero Ćorić iz stranke HSP-AS. Negdje u gomili svoje mjesto su našli i don Damir Stojić, svećenik najpoznatiji po izjavi da žene ne mogu silovanjem ostati trudne, ali i Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović te Dražen Keleminec. Posljednji je na prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije pristigao nakon što je jutros u 10 sati s grupicom od desetak pristaša iz svoje stranke A-HSP održao kratki prosvjed pred ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća, gdje je napadao Milorada Pupovca, rezao ovotjedni primjerak Novosti i razbacivao novinski papir pred zgradom. Kasnije na prosvjedu protiv Istanbulske konvencije, kako je zabilježeno na video snimku, jedna gospođa optužila je pred policijom Keleminca da ju je fizički napao nakon što je pred njim uzviknula ‘Smrt fašizmu’.

Na prosvjedu protiv Konvencije, gdje su se okupili gotovo svi viđeniji akteri s političke desnice i ultrakonzervativne civilne scene, erupcija oduševljenja dočekala je bivšu saborsku zastupnicu HDZ-a iz 1990-ih Gordanu Turić koja je se s pozornice protivila zabrani ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, provođenju kurikularne reforme i ratifikaciji Istanbulske konvencije. Uz već poznatu i u više navrata demantiranu argumentaciju o ‘uvođenju rodne ideologije’ i o ‘milijardama iz proračuna’, Turić je u svojem govoru otišla i korak dalje pa je ustvrdila da je cilj ratifikacije Konvencije i to da u Hrvatskoj bude manje od 50 posto katolika.

Unatoč podijeljenosti u redovima vladajuće stranke, čini se da je prevladala stranačka disciplina pa na prosvjedu obilježenom degutantnom transfobijom, lažnim informacijama i podmuklim podvaljivanjem mladih žena u prvi plan, nije viđen nijedan poznatiji član HDZ-a.

Foto i video galeriji možete pristupiti klikom na glavni video uz ovaj tekst.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više