Novosti

Politika

Emisije kao prije korone

U drugoj polovici 2020. s oporavkom gospodarstava došlo je do porasta emisija zbog povećane upotrebe fosilnih goriva. U prosincu prošle godine emisije ugljika bile su dva posto više nego u istom mjesecu 2019.

Large internacionala  ma%c5%a1a

(foto Nel Pavletić/PIXSELL)

Zbog oporavka ekonomija od ograničenja nametnutih zbog koronavirusa svijet ima samo nekoliko mjeseci prije nego što emisije ugljika u energetskoj industriji prijeđu pretpandemijsku razinu. Posljednji podaci Međunarodne energetske agencije (IEA) pokazuju kako je u drugoj polovici 2020. s oporavkom gospodarstava došlo do porasta emisija zbog povećane upotrebe fosilnih goriva. U prosincu prošle godine emisije ugljika bile su dva posto više nego u istom mjesecu 2019. Fatih Birol, izvršni direktor IAE-a upozorio je da će se svijet vratiti na uobičajene razine emisija ukoliko u sljedećih nekoliko mjeseci vlade ne pokrenu politike čiste energije.

"To je u potpunoj suprotnosti s ambicioznim obećanjima koje su vlade jedna za drugom davale", rekao je za Guardian. IAE je jedna od brojnih organizacija koja je pozvala vlade da počnu primjenjivati zelene energetske politike. No Guardianovo istraživanje pokazalo je kako je tek nekoliko većih zemalja počelo ulagati sredstva za smanjenje emisija fosilnih goriva, odnosno za električna vozila, energetsku učinkovitost, obnovljivu energiju i slično.

"Vlade nisu uključile dovoljno politika zelene energije u svoje planove ekonomskog oporavka. Upozorili smo da ćemo se vratiti tamo gdje smo bili prije krize, ako se te politike ne budu provodile. To se danas događa", rekao je Birol.

Kina, prva veća ekonomska sila koja je izašla iz pandemije te jedina koja je 2020. zabilježila rast, proizvela je u prosincu prošle godine sedam posto više emisija nego u istom periodu 2019. U veljači prošle godine kineske emisije pale su za 12 posto, no kad se gleda cijela 2019. emisije ugljika porasle su za 0,8 posto. U Indiji i Brazilu emisije ugljika u prosincu prošle godine bile su za tri posto veće nego u istom razdoblju 2019. To je ogroman porast u odnosu na travanj 2020. kada su se u Indiji emisije smanjile za 41 posto u odnosu na 2019. U Brazilu su u travnju prošle godine emisije bile niže za 23 posto negoli 2019. I u Europi su u travnju 2020. zabilježene emisije niže za 22 posto u odnosu na isti period 2019. Ukupne emisije ostale su pet posto niže u odnosu na 2019., ponajviše zbog restrikcija vezanih uz putovanja. Birol je rekao kako nije "prekasno" za vlade da spriječe da se emisije vrate na razinu prije pandemije, no upozorio je i da to postaje "obeshrabrujući zadatak".

"Vlade svih zemalja, a posebice one velikih ekonomija poput SAD-a, Kine, Indije, Europe i Japana moraju uključiti politike čiste energije u svoje planove ekonomskog oporavka", naglasio je.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više