Novosti

Kronika

Другo издaњe ‘Koрдунaшкoг прoцeсa’

Прoмoциja дoпуњeнoг издaњa књигe Чeдoмирa Вишњићa ‘Koрдунaшки прoцeс’ oдржaнa je у мaлoj двoрaни кaрлoвaчкoг Грaдскoг кaзaлиштa Зoрин дoм

2jvxlquiv2zm2a7yt7bkcu7vrtz

Promocija drugog, dopunjenog izdanja poznate knjige Čedomira Višnjića ‘Kordunaški proces’ održana je u maloj dvorani karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom.

- Prvo izdanje izašlo je 1997. godine kao jedna od prvih knjiga obnovljene izdavačke djelatnosti Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Kordunaši su knjigu voljeli i puno su je čitali. Nije je baš bilo u bibliotekama i knjižnicama. Zahvaljujući mojim beogradskim prijateljima, nakon 22 godine izlazi beogradsko izdanje u Srpskoj književnoj zadruzi Fragmenti nestajanja. Osim nužnih izmjena koje su se pokazale kao neophodne, na primjer kod nekih uočenih grešaka, dodan je i pogovor - rekao je Višnjić.

Na tzv. Kordunaškom procesu, podsjetimo, sudilo se nekim kordunaškim intelektualcima u završnoj fazi NOB-a, koji su smatrali da postoji neravnopravnost u političkoj zastupljenosti Srba u odnosu na žrtve pale u ratu. Ilija Žegarac i Veljko Korać su takve stavove uobličili u nekoliko svojih nespretnih i benignih akcija, kaže Višnjić, da bi na kraju zbog toga izgubili glave.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više