Novosti

Kronika

Дрaвa никaд плићa

Низaк вoдoстaj дoниo бaр нeштo дoбрo: рoниoци су нa oбaлу изнoсили aутo-гумe, стoлицe, жeљeзнe шипкe и oстaли oтпaд

Large n7118504z osijek drava ciscenje

Čišćenje Zimske luke u Osijeku

Ovih dana rijeka Drava kod Osijeka dosegla je svoj povijesni minimum od -172 centimetra. Toliko nizak vodostaj bio je i 2003. godine, ali je tada ipak bio viši za 4 cm. Nizak vodostaj, prema riječima gradonačelnika Ivana Radića, pokazao je da Drava ne krije blago, nego – otpad. Zato je Grad Osijek, u suradnji s Hrvatskim vodama, Unikomom i Osječko-baranjskom županijom, organizirao akciju čišćenja Drave od Zimske luke pa sve nizvodno do Željezničkog mosta. Ronioci su na obalu iznosili auto-gume, stolice, željezne šipke i ostali otpad, a "akcijaši" su sve to prenosili u kamione gradske tvrtke za komunalno gospodarstvo "Unikom", koja će otpad primjereno zbrinuti.

Osijek je, inače, jedan od vodećih gradova u oblasti razvrstavanja otpada. Pred dovršetkom je i šetnica uz Dravu, projekt "Hrvatskih voda", kojim će Osijek imati najdužu šetnicu uz rijeku u ovom dijelu Evrope. Stoga se gradska uprava nada da će akcija čišćenja korita Drave biti poticaj Osječanima da čuvaju resurse svoga grada i doprinesu očuvanju Drave i njezine obale.

Rekordno nizak vodostaj stvara probleme i u plovnosti Drave. Zato su, prema riječima direktora Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željka Kovačevića, Hrvatske vode, Osječko-baranjska županija i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pokrenuli projekt Integralnog upravljanja Dravom od nultog do 11. kilometra, koji uključuje i Luku Tranzit kod Nemetina. Tim će se projektom dugoročno riješiti problem pristupa rijeci Dravi, jednim dijelom izgradnjom hidrotehničkih građevina, a drugim dijelom i čišćenjem, koje bi trebalo postati uobičajeno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više