Novosti

Kronika

Dolazi srpski kapital

Privrednici iz Srbije uzvratili poset srpskoj zajednici i predstavnicima vlasti sa istoka Hrvatske: Osim Dental Anta, interes za ulaganje iskazali su Dunav NET iz Novog Sada koji se bavi softverskim rešenjima, Netinvest iz Beograda čiji je fokus delovanja energetika te Poslovni sistem Mihajlović iz Paraćina sa mlekarom

Iako se mogu čuti poruke da su investicije iz Srbije dobrodošle u Hrvatsku i da nema nikakvih barijera, ukupna spoljno-trgovinska razmena Srbije i Hrvatske prešla je tek 900 miliona eura, pa mnogi ekonomski stručnjaci ističu da potencijali za međusobnu saradnju dve susedne države ipak nisu dovoljno iskorišteni.

Za ilustraciju, kompanije iz Hrvatske do sada su u Srbiju uložile oko 750 miliona eura, a taj je iznos u obrnutom smeru više nego desetostruko manji. Jednako tako Hrvatska trenutno ima 34 miliona eura namenjenih za prekograničnu saradnju sa Srbijom iz sredstava EU za ulaganje u pogranična područja, a vrednost 23 programa i projekta koji se trenutno realizuju između dve zemlje iznosi 18 miliona evra. Sve to moglo se čuti na skupu ‘Investiranje u istočnu Hrvatsku: okvir, mogućnosti, potencijal’ koji je prošle godine organizovalo Zajedničko veće opština (ZVO) iz Vukovara u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Predstavnici gradova i opština sa područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema boravili su tim povodom u Privrednoj komori Srbije u Beogradu kako bi predstavili svoje potencijale, i mogućnosti za ulaganja preduzeća iz Srbije. Potencijale i prednosti za ulaganja u području privrede na tom su skupu prezentovali predstavnici gradova Vukovara i Belog Manastira te opština Borovo, Erdut, Trpinja, Negoslavci, Jagodnjak, Markušica i Šodolovci. Predstavnici spomenutih gradova i opština izrazili su spremnost da u narednom periodu dostave sve neophodne informacije srpskim preduzećima o mogućnostima i pogodnostima ulaganja u njihove sredine.

Predsednik ZVO Srđan Jeremić pozvao je tada privrednike iz Srbije da ulažu u pogranična područja Hrvatske te da iskoriste brojne prednosti i pogodnosti koje su im na raspolaganju. Nedugo nakon spomenutog sastanka, vidljivi su i prvi rezultati što su potvrdili i u ZVO.

- Nakon sastanka u Privrednoj komori Srbije, ovo je ono što smo čekali, da firme iz Srbije prepoznaju komparativne prednosti koje imamo mi ovde na istoku Hrvatske i počnu da najavljuju ulaganja - rekao je posle uzvratnog sastanka s predstavnicima Privredne komore Srbije i srpskim privrednicima u Vukovaru, predsednik ZVO Srđan Jeremić. Izrazio je zadovoljstvo što je nakon niza susreta konačno došlo do konkretnih aktivnosti u uspostavljanju saradnje. Kao ilustraciju naveo je nedavnu posetu srpsko-iranske firme Dental Ant za proizvodnju zubnih implantata, koja će, po svemu sudeći biti jedna od prvih koja će na ovom području pokrenuti proizvodnju.

- Mi već poslujemo u Hrvatskoj, a sada želimo da proširimo svoje poslovanje. Za sada proizvode uvozimo sa drugih tržišta, ali imamo u planu da jedan deo proizvodimo ovde. Hrvatska nam je interesantna jer nam proizvodnja ovde omogućava oznaku proizvoda ‘Made in EU label’ što je od krucijalnog značaja za dalji razvoj - rekla je direktorica Dragana Antunović.

Savetnik predsednik Privredne komore Srbije Nenad Đurđević naglasio je ulogu Komore u povezivanju privrednika i pomoć koju im mogu pružiti obe Komore. Predsednica Županijske privredne komore Vukovar Vinka Ivanković složila se da je najvažnije da preduzetnici uspostave saradnju. Predstavnici srpskih preduzeća, predvođeni predstavnicima Privredne komore Srbije, a u pratnji domaćina iz ZVO-a razgovarali su i sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom, predstavnicima pojedinih osječkih fakulteta te načelnicima opština. Gradonačelnik je istakao da na dolazak firmi iz Srbije gleda vrlo pozitivno jer je reč o dobrobiti za lokalnu zajednicu.

- Govorimo o privredi, govorimo jezikom finansija i to je jedini jezik kojeg globalno tržište poznaje. Bilo koji drugi kontekst priče niti lično prihvaćam niti ga razumem. Moramo sarađivati, razvijati svoje gradove i opštine jer živimo u okolnostima i okruženju globalizovanog sveta i ukoliko sami ne uspemo razviti jaku privredu na svom prostoru, neće nas ovde biti, otići će nam mladi i obrazovani ljudi, a to, verujem, nikome nije u interesu. U tom smislu svaki pokušaj privredne saradnje je više nego dobrodošao. Ovo je vrlo bitan korak upoznavanja, pa ako hoćete i zatopljavanja odnosa te odašiljanja dobrih vibracija koje će ohrabriti ljude da intenziviraju komunikaciju i poslovne odnose - rekao je Penava i dodao da je sličnih inicijativa bilo i ranije, ali da je ovo ipak ozbiljniji nivo saradnje. Iz svega spomenutog može se po ko zna koji put zaključiti da su upravo privrednici ti koji ruše barijere, a eventualni politički problemi lakše će se rešavati kada se dve susedne zemlje jače privredno povežu.

- U Srbiji moramo još puno raditi na tome da se saznaju koje su prednosti poslovanja i rada u ovom delu Hrvatske. Postoji puno predrasuda i nepoznavanja jer vesti koje su prisutne u medijima negativno utiču na komunikaciju i ekonomsku saradnju koja nije iskorištena u punom obimu. Dolaskom ovde želimo da pošaljemo poruku našim privrednicima da u Hrvatskoj može da se radi, da postoje potencijali i podsticajna sredstva, da je Hrvatska kao naš najbliži sused i članica Evropske unije potencijalni partner za različite oblasti - rekao je Nenad Đurđević.

- To je prilika za novo zapošljavanje, prilika da ovaj kraj koji je bio industrijski bogat, koji ima kvalitetnu radnu snagu i sve prirodne resurse, omogući ostanak ljudi.Uz mnoštvo problema koje imamo i na kojima radimo, zapošljavanje je jedan od naših prioriteta - istakao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić. Osim Dental Anta, interes za ulaganje na istok Hrvatske iskazale su i firme Dunav NET iz Novog Sada koja se bavi softverskim rešenjima, Netinvest iz Beograda čiji je fokus delovanja energetika te Poslovni sistem Mihajlović iz Paraćina sa mlekarom, vlasnika Dejana Mihajlovića.

- Vidim da postoji dobra klima za ulagače iz Srbije u ovom delu Hrvatske. Ako nađemo dobru mogućnost ovde, formiraćemo jedan pogon za preradu mleka, da i hrvatskom i tržištu Evropske unije približimo neke naše proizvode kao što su beli sir, kajmak, žuti sirevi, sitni sir za bureke i pite itd. Za sada bi osnovni parametri bili do desetak tona mleka u preradi dnevno i zapošljavanje 12 ljudi. Planiramo obići Negoslavce i Privrednu zonu Vukovar, videćemo šta nam je rentabilnije, a imamo i kontakt u Babinoj Gredi. Mi smo skoro prelomili da ćemo biti ulagači u Hrvatskoj - rekao je Mihajlović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više