Novosti

Kronika

Дoкaзивaњe нeдoкaзaнимa

Oбиљeжeнa 75. гoдишњицa стрaдaњa 1.500 цивилa у Пркoсу: Tврди сe дa Jaсeнoвaц ниje биo лoгoр смрти нeгo рaдни лoгoр у кojeм сe умирaлo прирoднoм смрћу. Сaдa свe тo мoрaмo пoнoвo дoкaзивaти - рeкao je Бoрис Mилoшeвић

Kauwdfotmmith0rlhrr7hdu9o9e

Komemoracija u Prkosu 

Sedamdeset i peta godišnjica stradanja 1.500 stanovnika, civila, žena i djece Prkosa i okolnih sela tog dijela Korduna održana je kod spomenika žrtvama uz prisustvo antifašista iz Zagreba i Karlovca, predstavnika srpske zajednice i načelnika kordunaških općina. Parastos žrtvama služio je karlovački paroh Goran Slavnić.

O samom pokolju, koji je predvodio Ante Moškov sa četiri hiljade ustaša i četiri tenka, govorio je Mile Knežević iz zagrebačke Sekcije 8. kordunaške udarne divizije. Ofenziva je započela 19. decembra sa ciljem uništenja partizanskog pokreta, a bili su obuhvaćeni Prkos, Kirin, Bović, Stipan, Sjeničak i druga mjesta. Potporu ustašama na teren je došao dati i sam poglavnik Ante Pavelić. Usprkos stradanju velikog broja civila, cilj akcije nije ostvaren. Narod se sklonio na Petrovu goru što je još samo ojačalo pokret otpora jer su ljudi napokon shvatili što bi ih čekalo u toj novostvorenoj državi uz potporu Njemačke i Italije. Nakon deset dana ustaše su obustavili akciju shvativši da se Kordun ne može tako lako pobijediti. U toj širokoj ofenzivi stradalo je još hiljadu stanovnika Korduna. Petnaest hiljada ih je izbjeglo na Petrovu goru, kuće su zapaljene i opljačkane, ali narod nije bio pokoren i na kraju je pobijedio.

- Ovo je mjesto pijeteta, poštovanja i boli i tako ga treba poštivati uz nadu da se ovo više nikada nikome neće dogoditi. Mi živi za to smo odgovorni i mi smo isti narod - kazao je među ostalim načelnik općine Lasinja Željko Prigorac (HDZ).

- Nažalost, Hrvatska više nije antifašistička država, a uskoro neće biti ni sekularna. Povijest se ne može izbrisati ali treba graditi bolju budućnost - poručio je Mirko Miladinović, predsjednik karlovačkih antifašista. U ime SNV-a prisustvovali su zamjenik predsjednika Saša Milošević, Aneta Lalić, a na komemoraciji je bio i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

- Tužan sam što moram govoriti na ovakvom mjestu. Zločin jasno treba osuditi i stvari nazvati pravim imenom - kazao je zastupnik Milošević. Prepričao je zapis Marka Mrvca koji je sakupio svjedočenja seljaka iz susjedne Lasinje i mještana koji su preživjeli.

- Kada čitamo šta se ovdje događalo onda ‘za dom spremni’ za nas ima samo jedno značenje. To je poklič ustaškog zločinačkog režima NDH, sluganske paradržavice koja nikada nije bila hrvatska već je nastala isključivom voljom nacista i fašista. Pitam vas, da li mi nakon 75 godina moramo dokazivati zločinački karakter NDH, jer mi eto moramo dokazivati da se radi o ustaškom pokliču? Moramo dokazivati da je trećina stanovnika te državice ubijano, protjerivano, diskriminirano samo zato što su Srbi, Romi i Židovi, a Hrvati samo zato što su nepoćudni i antifašisti. NDH je imala rasne zakone i logore smrti. Ruše se toliko godina nakon rata antifašistički spomenici, a poklič ‘za dom spremni’ bi trebao biti službeni pozdrav Hrvatske vojske. Tvrdi se da Jasenovac nije bio logor smrti nego radni logor u kojem se umiralo prirodnom smrću. Dakle, sve to moramo ponovo dokazivati i govoriti o tome. Moramo se ovdje okupljati kako se ovaj zločin i žrtve ne bi zaboravili, da kažemo ‘ne’ mržnji, strahu i netoleranciji. Današnja RH nije stvorena na temeljima NDH, nego odlukama ZAVNOH-a - rekao je Boris Milošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više