Novosti

Politika

Dirljivo suosjećanje

U posljednjih deset godina banke su u svim valutnim kreditima uprihodile gotovo pet milijardi kuna, a u razlici tečaja još sedam milijardi kuna, koje su pak zaradile inozemne banke majke - kaže Goran Aleksić iz Udruge Franak

R17t9g4qu40fcpkccfh0egi3yf6

Goran Aleksić (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Prije mjesec dana predstavnici Udruge Franak održali su sastanak s ministrima pravosuđa Antom Šprljom i financija Zdravkom Marićem, koje su tom prilikom obavijestili o nepravilnostima u konverziji tečaja franka (CHF) i metodologiji za izračunavanje početnih fiksnih marži, koje su banke samovoljno odredile. ‘Očekujemo i da se s vremenom donese zakon koji će regulirati način vraćanja preplaćenih kamata, ako je to moguće – dogovorom s bankama, budu li pametne’, kazao je tada Goran Aleksić, predstavnik Franka.

No ministar Marić je početkom ovog tjedna izjavio kako ga ‘brinu posljedice konverzije’ i kako ‘suosjeća s bankama’, pa je upozorio da će proračun ove godine izgubiti oko 700 milijuna kuna prihoda od poreza jer su banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima u eurske na gubitku. Put od optimističnog raspoloženja Udruge Franak do nezadovoljstva ovom izjavom nije bio dug, pa su javnosti uputili otvoreno pismo: iako efekt donošenja zakona po državni proračun postoji, u Franku se ne slažu da se radi o teretu konverzije. Efekt konverzije potpuno je pozitivan za državu jer će dugoročne posljedice konverzije biti rast potrošnje, rast BDP-a i kao krajnji rezultat deseci tisuća hrvatskih obitelji neće postati novi socijalni slučajevi, naglasili su u pismu. Ministar Marić izostavio je podatak da su banke, prema izračunu udruge kreditnih dužnika (KREDA), nezakonitim povećanjem kamata uz istovremeni porast tečaja švicarskog franka nezakonito uprihodile 12 milijardi kuna, ne plativši državi porez na dobit.

- U posljednjih deset godina banke su u svim valutnim kreditima uprihodile gotovo pet milijardi kuna, a u razlici tečaja, dakle na dio CHF kredita na koji nisu imale pokriće u štednji, još sedam milijardi kuna, koje su pak zaradile inozemne banke majke - kaže za ‘Novosti’ Goran Aleksić i dodaje da će se razgovori s ministrom Marićem nastaviti na temu izračuna početnih fiksnih marži koje su banke samovoljno odredile.

No kredite u švicarcima više ne rješava Boris Lalovac, već bivši agrokorovac Marić…

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više