Novosti

Politika

Dio optuženih za zločin iz mržnje u Uzdolju pušteni na slobodu

Sedmorica od 16 okrivljenika za nasilje u Uzdolju pušteno je da se brani sa slobode na što je u Saboru reagirao zastupnik SDSS-a Boris Milošević

893qfl9q2o6e7klxwik92ov6zhy

Sedmorica od 16 okrivljenika, protiv kojih se vodi sudski postupak zbog nasilja u Uzdolju, puštena su u utorak na slobodu

Sedmorica od 16 okrivljenika, protiv kojih se vodi sudski postupak zbog nasilja u Uzdolju, puštena su u utorak na slobodu. Odluka je to Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Šibeniku koje je na zatvorenoj sjednici odbilo prijedlog Državnog odvjetništva za njihovim zadržavanjem u istražnom zatvoru, piše Slobodna Dalmacija

Vijest nije službeno potvrđena pošto stranke još nisu primile sudsku odluku. Nakon zaprimanja odluke, postoji mogućnost žalbe u roku od tri dana, no to neće značiti odgađanje puštanja na slobodu okrivljenika.

Podsjetimo, sedmorica okrivljenika, pripadnici navijačke skupine Torcida, kazneno su prijavljeni zbog napada na vlasnicu i goste ugostiteljskog objekta Petko u Uzdolju u Kninu. Upali su u lokal gdje se pratila nogometna utakmica Lige prvaka između švicarskog Young Boysa i Crvene zvezde te su napali vlasnike i goste srpske nacionalnosti, tjelesno ozlijedili pet osoba i oštetili inventar lokala.

Šibenska policija privela je krajem kolovoza još četiri osobe, kojima je nakon ispitivanja određen jednomjesečni istražni zatvor. Početkom rujna privedeno je još deset osoba, od kojoj je trojici određen istražni zatvor, a sedmorica su puštena na slobodu.

Svi su optuženi za nasilničko ponašanje počinjeno iz mržnje, oštećenje tuđih stvari te nanošenje tjelesnih ozljeda.

Četvorici optuženih istražni zatvor je nakon mjesec dana produžen za još dva mjeseca, za jednog okrivljenika još je u tijeku prva izrečena mjera zatvora, a dvojica su nakon isteka jednomjesečnog pritvora puštena. Jedan okrivljenik je pušten jer ima alibi da se u inkriminirano vrijeme nalazio na sasvim drugom mjestu, a jedan je pušten jer po sučevom mišljenju nema osnovane sumnje da je počinio kaznena djela.

'U odnosu na preostalu sedmoricu okrivljenika, po isteku mjesec dana istražnog zatvora, na ročištu održanom dana 22. listopada 2019. sudac istrage odlučivao je o prijedlogu državnog odvjetnika da se protiv njih produlji istražni zatvor za daljnja dva mjeseca, odluka je donesena, ali kako stranke još nisu primile pisano rješenja, o odluci suca istrage vas u ovom trenutku nismo u mogućnosti izvijestiti', odgovorili su Slobodnoj Dalmaciji iz Županijskog suda u Šibeniku.

O puštanju na slobodu sedmorice optuženih u srijedu je u Hrvatskom saboru govorio zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

'Neću sada kritizirati odluku suda koji je odlučio kako je odlučio, niti ću je propitivati, ali kako se radi o klasičnom zločinu iz mržnje reći ću sljedeće: zločini iz mržnje kod nas imaju problem neprepoznavanja i neadekvatnog procesuiranja. I vrijeme je da se i kao Sabor i kao društvo počnemo s tim ozbiljno baviti, da ne tražimo imaginarne specijalne ratove i pogurance', rekao je Milošević koji je osim ovog slučaja u kontekstu zločina iz mržnje i govora mržnje ponovo u Saboru upozorio da je važno govoriti o toj temi jer je bitno da se i u Saboru osvijesti 'koliki je to problem u društvu, kako ga je važno prevenirati, procesuirati i kazniti'. Milošević je upozorio kako se na ove pojave ne smijemo naviknuti kao da je to nešto normalno i svakodnevno.

'Meni se ponekad čini da se kao problem označavamo mi koji na to ukazujemo, a ne da se označuje problem, uzrok koji do toga dovodi ili posljedice koje zbog toga nastanu', rekao je Milošević. Također je upozorio i na još dva slučaja - grafit u Zadru 'Zakolji Srbina, izvadi mu organe jer su u kvartu mačke gladne' te pogrdne povike na nogometnim utakmicama.

Kad je riječ o zadarskom grafitu, Milošević je rekao kako je u ovom slučaju uznemirujuće da je komunalna služba za njega saznala od medija, a ne od građana.

'Netko iz komunalnog društva medijima je izjavio da građani inače prijavljuju takve stvari, ali da im se zbog ovog grafita nije nitko javio. To je posljedica činjenice da se građani naviknu, to je posljedica činjenice da građani ne reagiraju, više ne obraćaju pažnju na 'ubij Srbina' ili slične grafite, oguglali su. A kada se to dogodi nemamo više samo komunalni problem, to više nije samo ni pravosudni problem, to postaje strukturni problem društva', rekao je Milošević.

Upozorio je i na povike koji se mogu čuti na nogometnim utakmicama, a koje gledatelji smatraju dijelom navijačkog folklora, no nema reakcija. Usporedio je situaciju na našim stadionima s nedavnom utakmicom engleske nogometne reprezentacije s bugarskom u Sofiji, gdje je sudio hrvatski sudac. Dva puta je prekidao utakmicu zbog rasističkih povika i nacističkih pozdrava.

'Kada je nekada domaća nogometna utakmica prekinuta zbog sličnih razloga? Našao sam da je to bilo negdje 2014. jednom. Dakle, to je više iznimka nego pravilo. Utakmice se zbog pjevanja i povika koji se mogu okarakterizirati kao govor mržnje ne prekidaju, a trebale bi. Trebale bi se prekidati zbog nas, zbog našeg društva, ne zbog Europe, ne zbog drugih', zaključio je Milošević te podsjetio na izvještaj Vijeća Europe za period 2012.-2017. godine u kojem piše da je došlo do eskalacije govora mržnje u Hrvatskoj, ponajviše prema Srbima, LGBT osobama i Romima.

'Moramo se zapitati kakav će biti onda period od 2017. do 2020. godine', rekao je Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više