Novosti

Kronika

Delegacija HEP-a obišla pakračka sela: Kad će ta struja

Uz razgovor sa stanovništvom i poljoprivrednicima iz sela Bjelajci, Cikote, Rogulje i Jakovci koji još uvijek nemaju struju, pregledano je stanje terena

2a4qv7g3ylb4t0raybrenda9wpv

Pakračko područje jedno je od onih na kojem još uvijek postoje kućanstva bez električne energije. Najčešće je riječ o kućanstvima u selima sa srpskim stanovništvom koja su bez struje ostala nakon rata 1990-ih. Iako je proces reelektrifikacije odavno počeo, daleko je od završetka, pa tako u selima Bjelajci, Cikote, Rogulje i Jakovci postoje 24 kućanstva bez priključka na električnu mrežu, pri čemu su u četiri domaćinstva u Cikotama instalirani solarni paneli.

Na inicijativu HEP – Operatora distribucijskog sustava (ODS) i Nikole Ivanovića, zamjenika gradonačelnice Pakraca, 9. maja delegacija HEP-a posjetila je sela navedena sela. Delegaciju su činili Branko Jurišić, koordinator programa za reelektrifikaciju SIO, Krešimir Ugarković, direktor sektora za imovinu HEP ODS-a, i Željko Sokodić, direktor HEP ODS Elektra Križ. Tokom radne posjete pregledane su nekadašnje planirane trase dalekovoda i provjereno je stanje terena, uz razgovor sa stanovništvom i poljoprivrednicima iz navedenih sela. Mještani sela pod Psunjem ukazali su na potrebu što brže reelektrifikacije, jer bi, kako su rekli, u tim selima danas živio daleko veći broj ljudi da je problem ranije riješen. Po Ivanovićevim riječima, izradi projektne dokumentacije pristupit će se u najkraćem roku.

- Ovo je važno razvojno pitanje za Pakrac zbog velike površine zemljišta i mogućnosti razvoja OPG-ova, ali je i pitanje rješavanja obaveza države prema povratnicima osiguravanjem elementarnih uslova za život - rekao je Ivanović Novostima.

Prvi pokušaji rješavanja reelektrifikacije pakračkih sela bili su 2005. godine, ali je HEP ocijenio da se radi o velikim ulaganjima za mali broj potencijalnih korisnika energije iz njihove mreže. U međuvremenu su zajedničkim ulaganjem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Požeško-slavonske županije i UNDP-a postavljeni spomenuti solarni paneli na koje su priključeni akumulatori, štedne žarulje i hladnjaci, kao i agregati koji omogućuju veću potrošnju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više