Novosti

Kronika

Dani srpske kulture: Na repertoaru film "Heroji radničke klase"

U četvrtak, u 19 sati, u Dokukinu KIC-a, u sklopu Dana srpske kulture, bit će prikazan novi film Miloša Pusića "Heroji radničke klase" u kojem glavnu ulogu glumi prošlogodišnja dobitnica EFA-ine nagrade Jasna Đuričić

Large film

Jasna Đuričić kao Lidija

Dana 17. novembra, u četvrtak u 19 sati, u Dokukinu KIC-a, u sklopu Dane srpske kulture, bit će prikazan igrani film Miloša Pusića "Heroji radničke klase", snimljen ove godine u Srbiji. U glavnoj ulozi je Jasna Đuričić, prošlogodišnja dobitnica EFA-ine nagrade za najbolju glumicu i zvijezda filma "Quo vadis, Aida?". U filmu glume još Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja i Aleksandar Đurica.

U najavi filma stoji da je junakinja Lidija, hladnokrvna poslovna žena koja radi za građevinskog investitora upitna morala. „Profesor“ i grupa ilegalnih građevinskih radnika, bez novca i osnovnih ljudskih prava pokušava se boriti protiv svojih šefova koji grade veliko „Potemkinovo selo“ namjeravajući ukrasti novac iz fonda za razvoj. Kako se rokovi bliže ulozi postaju sve veći, a gradilište postaje poprište bitke između društvenih klasa i moralnih principa.

Miloš Pušić portretira neumoljivu korupciju i nepravdu inherentnu kapitalizmu, igru u kojoj glavonje uvijek zaribaju tzv. malog čovjeka. Radi se o dokumentarističkoj drami s elementima trilera i crne komedije koja je snimljena beskompromisnim i neuljepšanim stilom u kojem se kamera kreće slobodno među radnicima i postaje njihov suradnik.

Mnoge su scene improvizirane i nastale kroz interakciju profesionalnih glumaca i naturščika. Svojim izgledom, emocijom i zvukom "Heroji radničke klase" prizivaju poetiku Želimira Žilnika, također Novosađanina. Konačni rezultat nije tužaljka o radničkoj klasi koja odlazi u raj već prije ogorčena punk pjesma koja, riječima redatelja Pušića "ima svega par rifova no dovoljno su gnjevni da vam zaparaju uši."

Film je premijerno prikazan u okviru festivala Berlinale Panorama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više