Novosti

Kronika

Чувaњe oбичaja Гoрскoг кoтaрa

Циљ прojeктa Српскoг културнoг друштвa "Прoсвjeтa" je приближaвaњe културнe бaштинe Србa Гoрскoг кoтaрa млaдимa тe њихoвo oчувaњe oд зaбoрaвa

Large skd gk 1

S predstavljanja projekta

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" predstavilo je projekt "Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara" koji će se provoditi u pododborima Moravice i Gomirje idućih šest mjeseci, uz programsku i financijsku podršku Srpskog narodnog vijeća. Predstavljanje je održano u prostorijama Zavičajnog muzeja, u staroj školi u Dokmanovićima, uz prisustvo brojnih predstavnika srpske zajednice te lokalnih kulturnih i obrazovnih organizacija.

Predsjednici Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", pododbora Moravice i Gomirje, Novica Vučinić i Miladin Vukelić su predstavili glavne ciljeve samoga projekta od kojih valja istaknuti približavanje kulturne baštine Srba Gorskog kotara mladima te očuvanje običaja i vještina od zaborava. Izrazili su posebnu zahvalu rukovodstvu "Prosvjete" i Srpskom narodnom vijeću koji su odlučili logistički i financijski podržati projektnu ideju te naglasili potporu koju daju redovnom radu pododbora kao i investicijama pri uređenju prostorija pododbora u Moravicama i Gomirju.

Voditeljica projekta Maja Musulin predstavila je aktivnosti koje će se provoditi u narednom periodu. Kulturnu baštinu je planirano interpretirati u kontekstu današnjeg vremena te poučiti mlađe generacije da kroz njegovanje tradicije sačuvaju pripadnost zajednici i nacionalni identitet na navedenom prostoru. Kroz niz radionica i predavanja namijenjenih odraslima, djeci i mladima, bit će obrađeno nekoliko tematskih jedinica od kojih valja istaknuti teme o doseljavanju i životu, običajima vezanima uz crkvene praznike, narodnoj nošnji i vizualnoj prepoznatljivosti Srba Gorskog kotara. Kroz predavanja i radionice o starim zanatima i ručnim radovima te načinu privređivanja kroz povijest i tradicijskim običajima, sudionici će steći vještine korisne u svakodnevnom životu. Završetak prve faze projekta bit će prezentacija i natjecanje u pastirskim igrama te izložba radova izrađenih tijekom provedbe projekta.

Potpredsjednik SKD-a "Prosvjeta" Siniša Tatalović istaknuo je važnost projekata te vrste za lokalnu zajednicu. Naglasio je da Europska unija posebno ulaže u očuvanje nacionalnih manjina, s naglaskom na malene zajednice s bogatom kulturnom baštinom i povijesti. Upravo takvu možemo pronaći u Gorskom kotaru gdje je unazad 420 godina formirano bogato kulturno-povijesno naslijeđe. Posebno je istaknuo potrebu obrazovanja na materinjem jeziku i pismu te važnost očuvanja jezika, kulture i običaja Srba te njihovo valoriziranje.

Mila Tatović Ramljak iz Srpskog narodnog vijeća izrazila je zadovoljstvo lokalnom inicijativom i činjenicom da je ona prerasla u kvalitetan projekt. SNV trenutno podupire nekoliko sličnih projekata diljem Republike Hrvatske, a jedan od ključnih ciljeva je ekonomska valorizacija lokalne kulturne baštine kako bi ona bila od pomoći razvoju lokalne sredine. Istaknula je kvalitetnu suradnju sa Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog.

Andrea Vukelić, savjetnica u Srpskom narodnom vijeću, istaknula je kako je jedan od ciljeva SNV-a, da kroz Centar za razvoj i investicije, pruži lokalnim organizacijama stručnu, ali i financijsku potporu u radu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više