Novosti

Politika

CMS podnio kaznene prijave protiv policije zbog protjerivanja izbjeglica

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! traže ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božičevića, ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika uprave za granice Zorana Ničena

Jeenwb105d55u6tvns4vf4auy1m

Treba spriječiti nezakonite i nasilne prakse na hrvatskim granicama, poručuju iz CSM-a i Inicijative

Centar za mirovne studije podnio je u utorak kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika zbog sumnje da su nezakonito postupali na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom.

Kaznenu prijavu, ističu u CMS-u, podnose na Međunarodni dan migranata, nakon što je Border Violence Monitoring objavio snimke u kojima hrvatski policajci prekoračuju svoje ovlasti i organizirano i nasilno te ilegalno protjeruju izbjeglice koje pokušavaju ući u Hrvatsku.

‘Nakon brojnih svjedočanstava izbjeglica i više od dvije godine upozoravanja različitih aktera, javnost je imala priliku vidjeti snimke postupanja hrvatske policije na granici Hrvatske i BIH koja, osim što je konkretan materijal za pokretanje istražnih radnji, otkriva i sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuje i na moguće korištenje oružja koje nije u skladu s postojećim zakonima i pravilnicima. Naša je dužnost kaznenom prijavom zatražiti od DORH-a da ove dokaze ispita’ istaknula je Sara Kekuš u ime Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli! na konferenciji za medije održanoj ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u Zagrebu.

Te organizacije upozoravaju na nezakonite prakse prema izbjeglicama već dvije godine, ali je MUP odbacivao odgovornost tvrdeći kako nema dokaza za kršenje ljudskih prava. Snimke objavljene u nedjelju u brojnim hrvatskim i svjetskim medijima potvrđuju svjedočanstva izbjeglica te upućuju na sumnju kako su hrvatski policijski službenici prekoračili granice svojih ovlasti, nanijeli materijalnu štetu protjeranim osobama, grubo povrijedili njihova prava postupajući prema njima nečovječno i ponižavajuće te im onemogućili pristup sustavu međunarodne zaštite, rečeno je na konferenciji za novinare.

Također, sumnja se kako su postupali suprotno odredbama međunarodnog prava ne poštujući načelo zabrane masovnog protjerivanja zajamčeno Četvrtim protokolom uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima i Poveljom o temeljnim pravima Europske unije te da su počinili kazneno djelo protiv dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, kazneno djelo mučenja i drugog okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kazne te kazneno djelo oštećenja tuđe stvari.

Zbog svega toga, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! traže od DORH-a da učinkovito provede istragu, kako bi počinitelji ovih kaznenih djela bili sankcionirani. Također, traže ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božičevića, ravnatelja policije Nikole Miline, kao i načelnika uprave za granice Zorana Ničena čija je odgovornost osigurati zakonitost djelovanja hrvatske policije. Na kraju, CMS i Inicijativa Dobrodošli naglašavaju kako je najvažnije da se nezakonite i nasilne prakse na hrvatskim granicama prekinu te podsjećaju sve policijske službenike na njihovo zakonsko pravo i obavezu da odbiju izvršenje naloga ili zapovijedi za koje je očito da se njihovim izvršenjem čini kazneno djelo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više