Novosti

Politika

Britanci izručuju Assangea SAD-u gdje mu prijeti 175 godina zatvora

Visoki sud Velike Britanije ukinuo je odluku kojom se zabranjivalo izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. Suci su uvažili garancije američke vlade da zviždač neće biti podvrgnut nehumanim zatvorskim uvjetima

Large assange

Julian Assange (foto Simon Dawson/Reuters/PIXSELL)

Britanski Visoki sud, smješten u Londonu, ukinuo je u petak raniju odluku istoga suda kojom se zabranjivalo izručenje australskog zviždača i osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u SAD, gdje će mu se suditi za špijunažu.

Assange se od travnja 2019. nalazi u samici zatvora visoke sigurnosti Balmarsh u Londonu, a prethodno je devet godina proveo zatočen u ekvadorskoj ambasadi u tom gradu, gdje se sklonio kako ne bi bio izručen.

Odluka kojom se nastavlja najveća uopće institucionalna i državna tortura nad nekim pojedincem donesena je baš na Međunarodni dan ljudskih prava, a njome se otvara put izručenja Assangea na suđenje u Americi. Tamošnje državno odvjetništvo protiv njega je podignulo optužnicu s ukupnom maksimalnom kaznom od 175 godina zatvora zbog objavljivanja stotina tisuća klasificiranih dokumenata koji upućuju na upletenost američke vlade u ratne zločine u Iraku i Afganistanu.

U siječnju je sutkinja Visokog suda Vanessa Baraitser donijela odluku protiv izručenja, pozivajući se na humanitarne razloge odnosno rizik od samoubojstva za koji su psihijatrijski vještaci procijenili da je visok budući da je Assangevo psihičko stanje već duže vremena loše.

Američke vlasti potom su se na tu odluke žalile, a u petak su suci Ian Burnett i Timothy Holroyde njihove argumente uvažili.

Sutkinja Baraitser smatrala je, naime, da bi boravak u nehumanim zatvorskim uvjetima, kakvi postoje u SAD-u, doveo do pogoršanja njegovog stanja, no njezine kolege povjerovali su na riječ američkim vlastima da Assange neće biti podvrgnut takvim uvjetima.

Taj je rizik, rekao je sudac Burnett prilikom obrazlaganja presude, 'po nama sada isključen zahvaljujući garancijama koje su nam ponuđene. Zbog toga smatramo da bi i sutkinja, da su joj takve garancije ranije ponuđene, na relevantno pitanje bila odgovorila drugačije'.

Obećanje koje je američka vlada sudu dostavila u veljači u formi diplomatske note sadrži ono prema kojem Assange neće biti podvrgnut 'posebnim administrativnim mjerama' niti zatvoren u zatvoru 'ADX' visoke sigurnosti, kao i da će dobiti liječničku pomoć i biti premješten u rodnu Australiju, ukoliko bude osuđen i to zatraži.

Suci su zaključi da 'nema razloga pretpostavljati da SAD svoja obećanja nije dao u dobroj vjeri', a potom i naredili da se slučaj prebaci na niži sud odnosno državnom tajniku koji će odlučiti o izručenju.

No prethodno će se Assangeovi odvjetnici žaliti na odluku, za što imaju 14 dana.

Sudac Ian Burnett, kako je nedavno objavio britanski istraživački portal Declassified UK, inače je blizak prijatelj bivšeg ministra za Evropu i Amerike Alana Duncana, koji je odigrao ključnu ulogu u izbacivanju Assangea iz ekvadorske ambasade u proljeće 2019. Njih dvojica druguju od studentskih dana na Oxfordu 1970-ih, no unatoč tome, kako kažu, nikada nisu razgovarali o slučaju Juliana Assangea.

Reagirajući na odluku, Assangeova partnerica Stella Morris zapitala se 'kako može biti pošteno, ispravno i moguće izručiti Juliana upravo u onu državu koja ga je planirala ubiti', a izjavu je dala i organizacija Amnesty International koja je presudu nazvala 'travestijom pravde'.

Reporteri bez granica poručili su pak da ta 'sramotna odluka ima alarmantne implikacije ne samo po Assangeovo mentalno zdravlje već i na novinarstvo i novinarske slobode diljem svijeta'.

Govoreći o 'državi koja ga je planirala ubiti', Stella Morris referirala se na istraživanje koje je u listopadu objavio portal Yahoo! News, a u kojemu je tridesetak bivših dužnosnika američke vlade i obavještajne zajednice novinarima posvjedočilo da je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a naročito bivši direktor CIA-e i potom Trumpov državni tajnik Mike Pompeo, mjesecima razmatrala mogućnosti otmice i ubojstva Assangea.

Neka WikiLeaksova otkrića, posvjedočili su portalu dužnosnici, za američku obavještajnu zajednicu predstavljali su tolika poniženja da je Pompeo godinama opsesivno smišljao načine za uništenje WikiLeaksa i Assangea, a jedan od scenarija uključivao je upad u ambasadu Ekvadora kako bi se Assangea 'otelo ili otrovalo'.

Također, na portalu Al Jazeera krajem studenog kanadska pravna stručnjakinja Azeezah Kanji navela je niz primjera koji pokazuju da američka vlada, unatoč garancijama koje su istovjetne onima u slučaju Assangea, te garancije sustavno krši u slučajevima osuđenika za terorizam.

Štoviše, ona navodi da se u zatvorima 'super-maksimalne sigurnosti' kakav je primjerice ADX Florence, za koji su američke vlasti garantirale da u njega neće slati Assangea, zatvorenici godinama drže u skoro totalnoj izolaciji, čime se krši UN-ova Konvencija protiv torture.

Ona piše i da u garancijama američke vlade nema i one koja bi priječila da se zviždača stavi u takozvanu Jedinicu za komunikacijski menadžment, koja je 'na mnoge načine čak i restriktivnija od 'super-max' zatvora'.

Također, američke vlasti zajamčile su da nad Assangeom neće biti provođene Posebne administrativne mjere (SAM), 'osim ukoliko on ne počini djelo koje udovoljava testu za nametanje SAM-a', no Kanji tvrdi i da država nije obavezna javno otkriti razloge zbog koje te mjere nameće.

Ova pravnica navodi i niz slučajeva izručenja muslimana pod optužbama za terorizam koji su prethodno dobili slične garancije, uključujući i onu o pružanju psihijatrijske pomoći. Primjerice, slučaj Haroona Aswata koji boluje od paranoidne shizofrenije, ali je unatoč tome u zatvoru u Oregonu podvrgnut takvim oblicima torture kao što su uskraćivanje medicinske pomoći, 24-satna izolacija, uskraćivanje osnovnih sanitarnih potrepština i 'pladnjevi s hranom u kojoj su crvi'.

Kanji smatra i da je zloglasni zatvor Guantanamo na Kubi ustvari zatvorska norma i na samom američkom tlu, budući da i oni uključuju 'sveprisutni nadzor, produženu izolaciju, izlaganje ekstremnom svjetlu i temperaturama, uskraćivanje hrane, prisilno hranjenje, seksualno nasilje, batine i upotrebu kemikalija prilikom savladavanja'.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više